Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland: Vi har måske dræbt IS-topleder

Rusland hævder i en tvetydig melding, at man – måske – har dræbt lederen af terrornetværket Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi.

Al-Baghdadi på et af de få kendte fotos af ham.
Al-Baghdadi på et af de få kendte fotos af ham.

I en bemærkelsesværdig uklar melding hævder Rusland, at man - måske - har dræbt lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi.

Det skriver det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at russiske styrker skulle have dræbt IS-lederen under et angreb, der angiveligt blev sat ind i forbindelse med et møde mellem flere af terrororganisationens ledere.

Der skulle være tale om et luftangreb udført 28. maj mellem kl. 00.35 og 00.45 rettet mod et møde i Islamisk Stat i en sydlig forstad til Raqqa.

Her blev Baghdadi muligvis dræbt sammen med 30 mellemledere - herunder Raqqas emir Abu al-Kharzhi al-Mysri og lederen af IS' sikkerhedstjeneste Suleiman Al-Shauakh - og omkring 300 krigere.

Slog angiveligt til under IS-stormøde

»Ifølge informationer, som efterprøves via forskellige kanaler, befandt også lederen af IS sig på stedet, Abu Bakr Al-Baghdadi, der som resultat af angrebet blev likvideret,« skriver det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.

Den amerikanskledede koalition siger ifølge Reuters i en udtalelse, at man ikke kan bekræfte de russiske meldinger om, at Baghdadi skulle være blevet dræbt.

Oplysningerne er ikke bekræftet fra andre sider.

Abu Bakr al-Baghdadi betegner sig selv som »kalif« af det ekstremistiske terrornetværk Islamisk Stat. En titel han tog i forbindelse med, at han i juni 2014 erklærede Islamisk Stat for et kalifat.

Han har været leder af terrornetværket siden 2010.

Forsker: En vigtig udvikling, hvis den er sand

Baghdadi giver sjældent livstegn og viser sig sjældent offentligt.

Han har således ikke trådt frem siden juni 2014, hvor han optrådte i en propagandavideo optaget i Mosul i Irak.

Mystikken om IS-lederen er derfor stor, og han har flere gange tidligere været meldt dræbt.

Det var blandt andet tilfældet så sent som i marts i år, hvor rygter lød, at IS-lederen var blevet alvorligt såret under et amerikansk ledet luftangreb.

»Det er da muligt, at al-Baghdadi er blevet likvideret i Raqqa. Men det er mindst fjerde gang vi hører de samme rygter. Jeg foreslår, at vi venter på en erklæring fra IS-bureauet Amaq,« siger Eli Karmon, terrorforsker ved Det Tværfaglige Center i Herzlia i Israel, til Berlingske.

Den israelske terrorforsker siger det er muligt, at Islamisk Stat vil forsøge at holde Baghdadis død hemmelig på samme måde som Talibanlederen Mullah Omars død blev holdt hemmelig i flere år.

»Hvis al-Baghdadi virkelig er død, er det naturligvis en vigtig udvikling, men det betyder ikke, at Islamisk Stat forsvinder. Terrororganisationen har allerede oprettet et netværk i de sydligere sunniområder i Irak og Syrien, så når Raqqa og Mosul falder, har de en b-løsning,« siger Eli Karmon.

I sensommeren 2016 tog Rusland æren for likvideringen af Muhammed al-Adnani, Islamisk Stats talsmand i Syrien. Senere viste det sig, at det var et amerikansk missil, der havde dræbt den højtstående IS-jihadist.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.