Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland rasler med sablen

Årets sikkerhedskonference i München viser et stadigt mere aggressivt og selvsikkert Rusland, der vil tvinge omverdenen til at følge egne regler.

Den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, bebrejdede i weekenden vestlige medier og politikere for at dæmonisere Rusland. Foto: Christof Stache/AFP
Den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, bebrejdede i weekenden vestlige medier og politikere for at dæmonisere Rusland. Foto: Christof Stache/AFP

Ruslands intervention i Syrien og Kremls stadigt mere aggressive retorik har stået i centrum på årets sikkerhedskonference i München, hvor ledende ministre og sikkerhedspolitiske eksperter over weekenden har diskuteret den globale magtbalance.

Søndag kunne den tyske tabloidavis Bild Zeitung citere NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg for, at Putin har »truet« med anvendelse af atomvåben. Putin var ikke til stede i München, men har i stedet sendt sin udenrigsminister Sergej Lavrov og premierminister Dmitrij Medvedev, der har brugt sikkerhedskonferencen til at sende et dobbelt budskab.

På den ene side sigter Kremls retorik mod at afskrække Vesten og en række lande som eksempelvis Polen, der har brugt sikkerhedskonferencen til at presse på for øget NATO-tilstedeværelse i Østeuropa. På den anden side ønsker Rusland at præsentere sig som pålidelig partner, som imidlertid selv dikterer betingelserne for internationalt samarbejde.

Lørdag trak den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, internationale overskrifter, da han bebrejdede vestlige medier og politikere for at dæmonisere Rusland på en måde, der minder om indledningen på en »ny kold krig.«

Fredag blev den russiske og amerikanske udenrigsminister sammen med de øvrige medlemmer af Syrien-arbejdsgruppen ISSG enige om at forsøge at gennemtvinge en midlertidig våbenhvile mellem de stridende parter i den syriske borgerkrig.

Netop fordi Rusland forbeholder sig ret til fortsat at bombe terrorister i den syriske opposition, har kun de færreste internationale eksperter tillid til, at aftalen reelt vil føre til fred. I stedet har Rusland købt tid til, at Assad-regimet kan overtage den belejrede by Aleppo.

Den amerikanske ekspert i sikkerhedspolitik Ian Bremmer, der leder tænketanken Eurasia Group, vurderer, at Ruslands fremtrædende rolle på årets sikkerhedskonference først og fremmest vidner om svindende amerikansk engagement på globalt niveau.

»Hvad enten vi taler om Syrien, Rusland og Ukraine, Libyen, Irak eller Afghanistan og Iran – alle de områder som bekymrer os geopolitisk – er USA i højere og højere grad en marginal faktor,« sagde Bremmer i et lukket møde med Berlingske og andre medierepræsentanter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.