Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland protesterer over amerikansk B-52-bombefly: »Respektløst«

Et amerikansk bombefly fløj tirsdag nær russisk luftrum, siger det russiske forsvarsministerium.

Et amerikansk B-52 bombefly her fotograferet under en øvelse i Letland i denne uge.
Et amerikansk B-52 bombefly her fotograferet under en øvelse i Letland i denne uge.

Et amerikansk bombefly fløj tirsdag tæt på russisk luftrum over Østersøen. Herefter gik russiske kampfly på vingerne i en afvisningsmanøvre, siger det russiske luftvåben.

Det amerikanske bombefly krænkede ikke russisk luftrum, men episoden har vakt opsigt i Rusland, der kritiserer tilstedeværelsen af bombeflyet i Europa i forbindelse med en øvelse.

Tirsdag hævdede det russiske forsvarsministerium også, at det russiske luftvåben også havde observeret og afvist et norsk militærfly nær russisk luftrum over Barentshavet.

Ifølge de norske myndigheder var der tale om en rutinemæssig flyvning i internationalt luftrum.

En række NATO-lande, herunder Danmark, Norge og Storbritannien, har længe klaget over russiske fly, herunder bombefly, der udfører flyvninger nær landenes luftrum.

Forholdet mellem NATO og Rusland er fortsat præget af mistillid i kølvandet på den blodige konflikt i Østukraine, Ruslands annektering af Krim-halvøen og militærøvelser og oprustning på begge sider.

Den seneste episode kommer dagen efter russiske protester mod optagelsen af det lille balkanland Montenegro i forsvarsalliancen NATO.

Langtrækkende bombefly

Russiske militæreksperter hæfter sig ved, at episoden omfatter et fly, der er bygget til at bære blandt andet atomvåben.

»Strategiske bombefly bør ikke være så tæt på vores grænser,« siger Pjotr Deinekin, pensioneret officer i det russiske luftvåben, til nyhedsbureauet Reuters.

Han kalder episoden »respektløs«.

Ifølge det amerikanske luftvåben befandt flyet sig udelukkende i internationalt luftrum.

»Vi kan bekræfte, at et amerikansk B-52 opererede i internationale luftrum men vi har ikke information på nuværende tidspunkt om det russiske flys aktivitet,« siger en talsmand, Patrick Ryder, til Reuters.

Mistillid over Østersøen

Lignende advarsler har lydt fra en række NATO-lande, siden Rusland tilbage i 2007 genoptog patruljeflyvninger med langtrækkende bombefly. Flyvningerne blev intensiveret i kølvandet på Ukraine-krisen i 2014.

I maj observerede det amerikansk militær to russiske TU-95 bombefly og to kampfly nær Alaskas kyst. I september sidste år fløj russiske kampfly ifølge USA faretruende tæt på et amerikansk krigsskib i Sortehavet.

Forsvarets efterretningstjeneste konkluderede i 2014, at russiske flyvninger nær dansk luftrum »sandsynligvis også har omfattet simulerede missilangreb med taktiske fly mod dansk territorium«.

Ifølge den seneste risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste er antallet af russiske flyvninger med strategiske bombefly dog nu væsentligt lavere end i 2014 og 2015.

»Det er meget sandsynligt, at den primære årsag er det russiske engagement i Syrien,« skriver tjenesten i rapporten.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.