Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland indleder kæmpe militærøvelse på grænsen til Europa

Tusindvis af russiske soldater vil deltage i øvelsen Zapad 2017, der provokerer medlemmer af EU og Nato.

Arkivfoto. Ifølge nyhedsbureauet AP har politiske ledere i Polen, Baltikum, Slovakiet, Rumænien og Bulgarien udtrykt bekymring over øvelsen. De frygter, at Rusland ikke vil trække alle tropper tilbage efter øvelsens afslutning.
Arkivfoto. Ifølge nyhedsbureauet AP har politiske ledere i Polen, Baltikum, Slovakiet, Rumænien og Bulgarien udtrykt bekymring over øvelsen. De frygter, at Rusland ikke vil trække alle tropper tilbage efter øvelsens afslutning.

Torsdag sætter Rusland en gigantisk militærøvelse i gang.

Øvelsen, der er blandt landets største siden den kolde krig, bliver gennemført i samarbejde med Hviderusland.

Øvelsen bærer navnet Zapad 2017 (Vest 2017 på dansk, red.).

Zapad-øvelser har løbende fundet sted siden 1973.

Denne gang skal Zapad-øvelsen efter planen vare indtil 20. september. Den finder sted langs grænsen til Østeuropa. Der er tale om en øvelse, som vil inkludere hær, søværn og luftvåben.

Ifølge nyhedsbureauet AP har politiske ledere i Polen, Baltikum, Slovakiet, Rumænien og Bulgarien udtrykt bekymring over øvelsen. De frygter, at Rusland ikke vil trække alle tropper tilbage efter øvelsens afslutning.

Rusland insisterer dog på, at Zapad 2017 er »udelukkende defensiv«.

Russerne vil aktivere 12.700 soldater, der skal bekæmpe en imaginær fjende tæt ved grænserne til Polen og Baltikum.

Nato hævder, at Rusland har forsøgt at holde øvelsen hemmelig. På samme måde mener forsvarsalliancen, at Rusland har løjet om, hvor omfattende øvelsen er.

Ekspert i russisk militær Alexander Golts siger til nyhedsbureauet AFP, at Rusland »meget dygtigt manipulerer med tallene til sådanne øvelser, så det ikke skal invitere udenlandske observatører«.

»Ved hver øvelse arbejder Rusland på samme scenarie - at indsætte tropper hurtigt,« siger han.

Øvelsen finder sted, mens forholdet mellem Rusland og Nato er iskoldt.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, er upopulær, efter at han i 2014 annekterede Krim-halvøen fra Ukraine. Samtidig er han under mistanke for at have blandet sig i USA's præsidentvalg sidste år.

»Dette er et forsøg på at provokere os. Det bliver gennemført for at teste vores forsvar. Derfor må vi vise styrke,« sagde Storbritanniens forsvarsminister, Michael Fallon, til BBC i sidste uge.

»Rusland vil teste os, hver gang det får mulighed for det. Vi ser nu et aggressivt Rusland, og det må vi håndtere,« sagde Fallon videre.

Putin og Rusland har til gengæld stået fast på, at landet har ret til at afholde øvelsen.

Russerne har også længe beskyldt USA for at stå bag, at Natos tilstedeværelse i en række lande, der grænser op til Rusland, er styrket.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.