Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland hævder at have fanget ukrainsk sabotageagent

FSB: Han havde ordre til at ødelægge højspændingsledninger, antænde skovbrande og blokere motorveje.

En russisk ubåd i havnebyen Sevastopol på Krim, som russerne annekterede i marts 2014 - kort efter den russiskvenlige ukrainske præsident Viktor Janukovitj var blevet tvunget fra magten af massedemonstrationer i Ukraine. Reuters/Pavel Rebrov/arkiv
En russisk ubåd i havnebyen Sevastopol på Krim, som russerne annekterede i marts 2014 - kort efter den russiskvenlige ukrainske præsident Viktor Janukovitj var blevet tvunget fra magten af massedemonstrationer i Ukraine. Reuters/Pavel Rebrov/arkiv

Moskva. De russiske myndigheder hævder, at de har pågrebet en ukrainsk efterretningsagent, der havde planer om sabotageaktioner på den russisk besatte Krim-halvø.

»Den mistænkte mand blev pågrebet, da han prøvede at ødelægge højspændingsledninger,« siger FSB, den russiske sikkerhedstjeneste.

»Han blev taget med sprængstoffer og en granat. Han havde planlagt at brænde et skovområde ned og blokere en motorvej ved at starte et stenskred,« hedder det i en presseerklæring fra FSB.

De ukrainske myndigheder har forkastet anklagerne som "falske nyheder", der har til formål at skræmme befolkningen på Krim.

Ukrainske styrker har siden foråret 2014 kæmpet mod russiskvenlige separatister i det østlige Ukraine.

Omkring 10.000 mennesker er blevet dræbt under konflikten.

FSB har opgivet den anholdtes navn til at være Gennadij Lemesjko. Han betegnes som en tidligere efterretningsofficer i det østlige Ukraine.

»Han blev sendt til Krim på en sabotageaktion,« hedder det.

»Han havde ordre til at ødelægge højspændingsledninger, antænde skovbrande og sætte ild til regeringsbygninger samt blokere motorveje,« hævder FSB.

En talskvinde for SBU, Ukraines sikkerhedstjeneste, siger, at den er ved at undersøge mandens identitet, og at det endnu ikke er fastslået, hvorvidt han er ukrainer.

Men SBU kalder anholdelsen for en "provokation", der har til hensigt at give Ukraine skylden for nylige strømafbrydelser i forbindelse med en hedebølge på Krim.

Rusland annekterede Krimhalvøen i Sortehavet i marts 2014 - kort efter den russiskvenlige ukrainske præsident Viktor Janukovitj var blevet tvunget fra magten af massedemonstrationer i Kijev.

Mange vestlige lande har indført sanktioner mod Rusland på grund af dets annektering af Krim.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.