Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland forudser vestlig nedgang

Stærke protestpartier vil svække sammenholdet i Europa, og sanktionerne mod Rusland vil blive lempet. Det forudser den russiske regerings rådgivere i en ny rapport.

Arkivfoto. Stærke protestpartier vil svække sammenholdet i Europa, og sanktionerne mod Rusland vil blive lempet. Det forudser den russiske regerings rådgivere i en ny rapport.
Arkivfoto. Stærke protestpartier vil svække sammenholdet i Europa, og sanktionerne mod Rusland vil blive lempet. Det forudser den russiske regerings rådgivere i en ny rapport.

2017 bliver et skæbneår. Det bliver året, hvor politisk kiv og strid mellem Europa og USA sår så megen splid i Vesten, at det åbner store muligheder for Rusland og Kina. I Europa vil protestpartier snuse til regeringsmagten i flere lande, og det kriseramte EU vil blive tvunget til at opbløde sanktionerne mod Rusland.

Sådan lyder et par af de – set fra Kreml – ganske positive forudsigelser for det kommende år.

»Mange internationale spørgsmål afgøres allerede uden Vestens deltagelse, og de, som forsøgte at blokere Washingtons diktat, fik deres vilje,« skriver forfatterne i en ny russisk rapport om magtbalancen i kølvandet på Donald Trumps tiltrædelse i USA.

Rapportens forfattere er to af Ruslands udenrigspolitiske sværvægtere, Andrej Besrukov og Andrej Susjentsov, der er programdirektør for den russiske præsidents Valdaj-diskussionsklub.

Donald Trump er den store ubekendte for Rusland, understreger de. Han kan enten vise sig som en ny Ronald Reagan, der kan starte et våbenkapløb, eller som en isolationist, der vil trække sig fra verden.

Sidstnævnte kurs vil give Rusland friere hænder i nabolandet Ukraine, antyder rapporten. I Europa og USA vil den væbnede konflikt mellem ukrainske regeringsstyrker og russisk-støttede oprørere nemlig gradvist blive overskygget af andre problemer.

»Intet tyder på at Ukraine vil være blandt Washingtons udenrigspolitiske prioriteter,« skriver forfatterne.

En storpolitisk aftale, der kan gøre en ende på krigen i Østukraine og afskaffe sanktionerne mod Rusland, ligger derfor ikke i kortene, selvom den nye amerikanske udenrigsminister har antydet den mulighed, vurderer de.

Mere sandsynligt er det, at EU-landene vil lempe sanktionerne i løbet af året, omend de ikke vil blive ophævet. Årsagen er blandt andet voksende indflydelse fra protestpartier på højre- og venstrefløjen, der vil svække sammenholdet i Europa, argumenterer rapporten.

På længere sigt kan lande som Ukraine, Serbien og de baltiske lande ende som »byttepenge« i et nyt stormagtsspil om »verdenslederskabet i 2040-2050«, lyder det i konklusionen.

Den ukrainske regering advarede onsdag kraftigt Trumps regering mod at indlede forhandlinger med Rusland hen over hovedet på ukrainerne.

»Vi taler om fremtiden for vores land. Vi vil ikke udelukkes fra forhandlingerne,« sagde viceudenrigsminister Olena Serkal til Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.