Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland er vært for nye Syrienforhandlinger

Rusland fører fortsat an i bestræbelserne på at afslutte krigen i Syrien. Fredag var Syriens politiske opposition i Moskva for at forhandle.

Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov (nummer tre tv.) forhandlede fredag med repræsentanter for den politiske syriske opposition i Moskva. Foto: Yuri Kochetov/EPA
Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov (nummer tre tv.) forhandlede fredag med repræsentanter for den politiske syriske opposition i Moskva. Foto: Yuri Kochetov/EPA

Der er stadig ikke noget diplomatisk gennembrud for parterne i Syrienkrigen. Og ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er forhandlingerne i Genève den 8. februar blevet udskudt til slutningen af februar.

Fredag kritiserede Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov FN for at være inaktiv i forsøget på at opnå et diplomatisk gennembrud.

Rusland har den seneste uge øget de diplomatiske anstrengelser for at bane vej for en afslutning på den snart seks år lange krig, og for første gang sidder størstedelen af de stridende parter med ved bordet.

I begyndelsen af ugen blev der afholdt indirekte forhandlinger mellem den væbnede syriske opposition og det syriske regime med Rusland, Tyrkiet og Iran som mæglere i Kasakhstans hovedstad Astana. Ingen repræsentanter fra FN eller vestlige lande var til stede, og mødet fokuserede fortrinsvis på oprettelsen af en særlig mekanisme, der skal sørge for, at våbenhvilen fra den 30. december 2016 bliver overholdt.

Fredag ankom repræsentanter fra den politiske syriske opposition til Moskva for at holde samtaler med udenrigsminister Sergey Lavrov.

»Vi har inviteret alle repræsentanter fra den politiske opposition, og vi vil »briefe« dem om, hvad der skete i Astana,« sagde Sergey Lavrov inden fredagens møde ifølge den kurdiske TV-station Rudaw.

Men ikke alle oppositionspolitikere deltog i samtalerne i Moskva, hvilket indikerer, at nogle syriske oppositionsgrupper foretrækker FN som mægler, frem for Rusland, Tyrkiet og Iran.

Ifølge den arabiske TV-station al-Arabiyya meldte repræsentanter fra Det Nationale Råd og Den Højere Forhandlingskomite afbud til den russiske udenrigsminister.

Delegationen af syriske oppositionspolitikere i Moskva omfattede denne gang kurdiske politikere, og ifølge Rudaw var et af samtaleemnerne på mødet indholdet i den fremtidige syriske forfatning.

Ifølge Rudaw omfatter den version af forfatningen, som Rusland har sendt ud til de stridende syriske parter, forslag om en decentralisering af det syriske regime og en svækkelse af præsidentposten. Men der er ikke noget direkte krav om, at præsident Bashar al-Assad skal træde af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.