Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland advarer Norge mod at USA-soldater træner i landet

Rusland anklager Norges regering for at forløbe sig ved at tillade amerikanske soldater på base i Trondheim.

Oslo. Den russiske ambassade i Norge kritiserer, at den norske regering vil forlænge en ordning, som giver amerikanske soldater adgang til at træne ved lufthavnen i Trondheim, Værnes.

Den kritiske kommentar er lagt ud på ambassadens facebook-side.

Her hedder det, at de amerikanske soldater strider mod norsk basepolitik. Altså at der ikke skal være permanente baser med fremmed styrker på norsk jord i fredstid.

- Dette er ikke i tråd med traditionen for godt naboskab, og det gør Norge til en mindre forudsigelig partner, skriver ambassaden og fortsætter:

- Det kan også øge spændingen og føre til en destabilisering af nordområderne. Vi ser på dette som en del af de USA-ledede militære forberedelser, som er tiltaget i kølvandet på antirussisk propaganda-hysteri.

Onsdag stod det klart, at den norske regering forlænger den rotationsordning, som giver amerikanske marinesoldater adgang til at øve og træne på Værnes til udgangen af 2018.

Samme dag blev udenrigs- og forsvarsudvalget i Stortinget orienteret.

Nyhedsbureauet NTB erfarer, at regeringen i Oslo havde ønsket at forlænge ordningen i tre år. Men under møderne i udenrigs- og forsvarsudvalgene blev det klart, at ordningen kun ville blive forlænget med et år.

Rusland har tidligere udtalt skarp kritik af, at amerikanske soldater befinder sig på norsk jord.

I januar offentliggjorde den russiske ambassade en erklæring, som i skarpe vendinger kritiserede afgørelsen. Men allerede i efteråret havde der lydt russisk kritik.

Statsminister Erna Solberg er uenig i den russiske kritik.

- Dette er ikke brud på basepolitikken. Vi har altid ment, at vi kan have øvelser, træning og tilstedeværelse i Norge. Det er permanente baser, vi ikke skal have, siger hun til NTB.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.