Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rumænsk præsident afviser fyresedler og valg trods protest

Det er ikke nok, hvis én minister forlader posten. Men et nyt valg er at overdrive, siger præsident om krise.

Regeringen er i krise, men omvalg ville være en overdrivelse, mener Rumæniens præsident Klaus Iohannis. Der har i de seneste dage været omfattende protester mod korruption i Rumænien.
Regeringen er i krise, men omvalg ville være en overdrivelse, mener Rumæniens præsident Klaus Iohannis. Der har i de seneste dage været omfattende protester mod korruption i Rumænien.

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, erkender, at den rumænske regering er i krise.

Hundredtusindvis af mennesker har været på gaderne i landet for at vise deres modstand mod den socialdemokratiske regeringen. Præsidenten afviser dog, at en enkelt ministers afgang eller et nyt valg er løsningen.

- Det er for lidt, hvis én minister går af, men samtidig for meget at udskrive et tidligt valg på nuværende tidspunkt: Her imellem er manøvrerummet, siger Iohannis til parlamentet tirsdag ifølge Reuters.

Så sent som søndag var der atter store demonstrationer mod regeringen i Rumænien.

I alt protesterede omkring en halv million mennesker rundt om i landet, lød vurderingerne på rumænsk tv.

Det var ifølge nyhedsbureauet dpa det hidtil største antal demonstranter i de protester, der har præget landet i de seneste uger.

Demonstrationerne fandt sted, selv om Rumæniens regering havde trukket et kontroversielt dekret tilbage.

Dekretet ville have betydet, at man ikke kunne fængsles for korruption, hvis det drejer sig om et beløb under en grænse svarende til 330.000 kroner.

Mange rumænere ser det som et slet skjult forsøg fra det socialdemokratiske regeringsparti, PSD, til at lade nogle af deres egne partifæller og embedsmænd slippe ud af korruptionssager.

Dekretet ville blandt andet have afsluttet en retssag mod den socialdemokratiske partileder, Liviu Dragnea.

Med dekretet taget af bordet kræver demonstranterne, at premierminister Sorin Grindeanu træder tilbage.

Præsident Klaus Iohannis har tidligere taget demonstranternes parti og kritiserer regeringen.

- Regeringen har begået alvorlige fejl og må løse den krise, den har skabt, sagde præsidenten lørdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.