Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rouhani får hug af Amnesty forud for indsættelsesceremoni

Organisationen opfordrer EU's udenrigschef til under besøg at presse Iran til at frigive fængslede aktivister.

Selv om præsident Hassan Rouhani (billedet) er den øverste folkevalgte i Iran, er han underordnet den øverste religiøse leder, som siden 1989 har været ayatollah Ali Khamenei. Reuters/Lucas Jackson/arkiv
Selv om præsident Hassan Rouhani (billedet) er den øverste folkevalgte i Iran, er han underordnet den øverste religiøse leder, som siden 1989 har været ayatollah Ali Khamenei. Reuters/Lucas Jackson/arkiv

Teheran. Enhver, der forsvarer menneskerettighederne i Iran, har været i øget risiko for at blive anholdt og retsforfulgt. Det har har skabt et intenst klima for frygt.

Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport om udviklingen for menneskerettighedsforkæmpere i landet under Hassan Rouhanis første præsidentperiode.

Rapporten afdækker, hvordan myndighederne siden august 2013 har ført en intens jagt på landets menneskerettighedsaktivister, som smides i fængsel i årevis.

Amnesty fremhæver 45 tilfælde, hvor aktivister er blevet fængslet i ti år eller mere for simple handlinger såsom at have været i kontakt med organisationer som EU, FN, og Amnesty International.

Rapporten er offentliggjort, forud for at Hassan Rouhani, der i maj blev genvalgt til præsidentposten, lørdag tages i ed til en ny periode.

Blandt de, der deltager i indsættelsesceremonien lørdag, er EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Torsdag opfordrede Amnesty International Mogherini til at bruge sit besøg i Teheran til at kræve, at Iran straks frigiver alle fængslede menneskerettighedsaktivister.

Mogherinis talskvinde, Catherine Ray, udtalte efterfølgende, at hendes chef vil "tage emnet op" under besøget.

- Menneskerettigheder er fortsat et centralt element i vores engagement med Iran, udtalte Catherine Ray ifølge nyhedsbureauet AFP.

Selv om præsident Hassan Rouhani er den øverste folkevalgte i Iran, er han underordnet ayatollah Ali Khamenei. Khamenei har siden 1989 været landets øverste religiøse leder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.