Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Røde Kors: Europa vil blive ramt af voldelige optøjer

Udviklingsminister Christian Friis Bach deler nødhjælpsorganisations bekymring for, at den øgede fattigdom i Europa kan medføre optøjer.

Europa er en krisezone, mener generalsekretæren for Det internationale Røde Kors. Uroligheder som her i Rom i december kan være en forsmag på, hvad der venter i store dele af sydeuropa.
Europa er en krisezone, mener generalsekretæren for Det internationale Røde Kors. Uroligheder som her i Rom i december kan være en forsmag på, hvad der venter i store dele af sydeuropa.

EUROPA: Antallet af fattige i Europa er i stor fremgang, og det får nu Røde Kors til at advare mod, at de folkelige opstande, der har ramt for eksempel i Nordafrika, også kan ramme Europa. Det skriver Politiken.

Røde Kors er derfor i gang med at lægge en plan for, hvordan man skal håndtere kommende konflikter i særligt Sydeuropa, som allerede nu lider under hårde økonomiske kvaler og stor fattigdom i befolkningen.

- Vi ser nu for første gang, at Røde Kors i flere europæiske lande er nødt til at fokusere på fattige i deres eget land, meget mere end på eksterne opgaver uden for Europa, siger generaldirektøren for Den Internationale Røde Kors Komité, Yves Daccord, til Politiken. Han forklarer, at Europa selv er »blevet en krisezone«

Ifølge generaldirektøren får to millioner spaniere på nuværende tidspunkt hjælp af Røde Kors, og i Grækenland er den græske afdeling af organisationen selv ved at bukke under.

Han advarer mod, at udviklingen i Europa, hvor »kløften mellem det sociale behov i befolkningerne og myndighedernes evne til at hjælpe er blevet større«, vil føre til voldelige optøjer.

- Se på oprørene i Egypten og Tunesien. De handlede endnu mere om brød end om frihed. Når folk føler, at de ikke længere har nogen udvej, er der absolut ingen tvivl om, at risikoen for spændinger og vold stiger. Det viser al vores erfaring fra kriser rundt om i verden. Der er ingen grund til, at Europa skulle blive sparet for den udvikling, siger han til Politiken.

Herhjemme deler udviklingsminister Christian Friis Bach (R) generaldirektørens bekymring.

- Røde Kors har ret i, at bratte fald i velstand kan udløse uroligheder. Det var det, vi så under det arabiske forår, og det ser vi nu i Sydeuropa, siger han til avisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.