Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Risiko for blodbad: Pundet styrtdykker efter overraskende Brexit-føring

Der er udsigt til et blodbad på London-børsen fredag. Markedet står til at falde syv procent, ifølge Reuters.

Milliarder vil gå tabt på Londons aktiebørs fredag, og udenlandske turister i Storbritannien kan se frem til at få flere pund mellem hænderne, når de veksler om fra deres egen valuta.

Sådan er situationen kort før klokken fem fredag morgen. Bookmakerne sætter en tårnhøj sandsynlighed for, at briterne forlader EU.

Med over 13 millioner af de forventede cirka 33 millioner afkrydsede stemmesedler talt op, hælder det mod, at et flertal stemmer for, at Storbritannien siger farvel til EU efter 43 års medlemskab.

"Forlad"-siden har et overraskende stort forspring med godt 51 procent mod knap 49 procent til "forbliv"-siden.

Og usikkerheden om udfaldet af den historiske afstemning giver sig udtryk i voldsomme udsving på de internationale finansmarkeder.

Så snart BBC, Sky News og andre medier melder om ny fremgang til EU-modstanderne, falder det britiske pund, og de såkaldte aktiefutures, der indikerer, hvordan børsen i London fredag åbner, tager et nyt dyk.

Aktuelt ligger det britiske aktiemarked til at falde med omkring syv procent fredag.

Pundet falder samtidig til under 1,40 dollar.

En dramatisk vending i lyset af et pund torsdag aften toppede i 1,50 dollar - det hidtil stærkeste i 2016. Holder kursen sig under 1,40 dollar er det ifølge Reuters det største fald nogensinde for den britiske valuta.

- Markederne er utroligt nervøse lige nu, og der er så afgjort udsigt til en korrektion (store fald, red.). Hvis "forlad" vinder, bliver der et blodbad for pundet i forhold til dollar, siger Joe Rundle, handelschef hos ETX Capital, til Reuters.

I Asien er aktiemarkederne også blodrøde. I Hongkong ligger kurserne fredag middag lokal tid cirka tre procent lavere.

Og både bookmakere og analytikere ser nu størst sandsynlighed for, at Union Jack ikke længere vil vaje foran EU's hovedsæde i Bruxelles.

Spiludbyderen Betfair sætter sandsynligheden for et britisk farvel til 86 procent, mens tv-stationen ITV's analytikere sætter sandsynligheden til 80 procent.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.