Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rige amerikanere lever 15 år længere end de fattigste

Skatteoplysninger sammenholdt med officielle dødsregistre afslører enorm forskel i amerikanernes levealder.

De rigeste personer i USA lever i gennemsnit næsten 15 år længere end den fattigste del af befolkningen.

Det konkluderer et nyt studie, der er lavet på baggrund af amerikanernes skatteoplysninger såvel som officielle statistikker over afdøde indbyggeres levetid i USA.

Forskellen mellem den rigeste og fattigste procent var 14,6 år i 2014 for mænd og 10,1 år for kvinder ifølge studiet, der er offentliggjort i Journal of the American Medical Association og foretaget af forskere på Stanford University i Californien.

- For eksempel kan amerikanske mænd i den nederste procentdel af indkomstskalaen, når de er 40 år, forvente at leve lige så lang tid som 40-årige mænd i Sudan eller Pakistan, siger økonomiforsker Raj Chetty fra Stanford University til AFP.

Amerikanere med en indkomst på cirka 230.000 dollar om året svarende til 1,5 millioner kroner har en god chance for at blive 89 år gamle.

På den anden side kan de, der lever nær fattigdomsgrænsen i Detroit og andre amerikanske industribyer, ikke forvente at blive meget mere end 74 år gamle.

Uligheden i den gennemsnitlige levealder er vokset siden årtusindskiftet. Mellem 2001 og 2014 er den rigeste procent blevet to-tre år ældre, mens den forventede levetid for de fem nederste procent af indkomstskalaen ikke er blevet øget.

Ifølge forskerne spiller faktorer som rygning og overvægt ind på de fattiges levealder. Derudover er der også en markant geografisk forskel på, hvor gamle amerikanerne bliver.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.