Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rex Tillerson anklages for brud på lov om børnesoldater

Tillersons embedsmænd anklager ham for at bryde en lov, der har til formål at stoppe brugen af børnesoldater.

 Rex Tillerson.
Rex Tillerson.

En gruppe på omkring 12 embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium har taget det usædvanlige skridt og formelt anklaget udenrigsminister Rex Tillerson for overtrædelse af en føderal lov, der har til formål at stoppe udenlandske hære i at bruge børnesoldater.

Det viser interne regeringsdokumenter, som nyhedsbureauet Reuters har gennemgået.

Et fortroligt notat fra udenrigsministeriet, der hidtil har været hemmeligholdt, viser ifølge Reuters, at Tillerson overtrådte en lov om forebyggelse mod børnesoldater, da han i juni besluttede at fjerne Irak, Myanmar og Afghanistan fra en amerikansk liste over lande, der bruger børnesoldater.

Dette skete nemlig på trods af, at det amerikanske udenrigsministerium offentligt har anerkendt, at børnesoldater bliver brugt i disse lande.

At fjerne landene fra listen gør det lettere for USA at yde militær støtte til dem.

Irak og Afghanistan er tætte allierede med USA i kampen mod islamistiske militante, mens Myanmar er en spirende allieret i USA's bestræbelser på at afbalancere Kinas indflydelse i Sydøstasien.

Dokumenterne viser også, at Tillersons beslutning var i strid med en enstemmig henstilling fra lederne af udenrigsministeriets regionale kontorer i Mellemøsten og Asien samt den amerikanske udsending i både Afghanistan og Pakistan.

Yderligere var beslutningen i strid med en henstilling fra udenrigsministeriets egen afdeling for menneskerettigheder og ministeriets egne advokater.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.