Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Revolutionerende grisemenneske åbner døren for at dyrke organer

Stamceller fra mennesker indsat i embryon i en gris har været en succes, og forskere håber at skabe organer.

Forskere på et institut i Californien har blandet menneske- og griseceller, med et mål om - på sigt - at skabe menneskeorganer.
Forskere på et institut i Californien har blandet menneske- og griseceller, med et mål om - på sigt - at skabe menneskeorganer.

Forskere har for første gang skabt et foster, der blander menneske og gris. Håbet er, at man på sigt kan skabe organer til mennesker.

Projektet, der ledes af biokemiker Juan Carlos Izpisua Belmonte, er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell.

- Dette er et vigtigt første skridt, siger Belmonte, som er professor på Salk Institute i Californien.

Forskerne indsatte stamceller fra mennesker i et embryon - et dyrefoster - i en gris. Der lod de cellerne vokse i fire uger.

- Det store mål er at gro funktionelt og transplanterbart væv eller organer. Men vi er langt fra det mål, siger chefforskeren.

De afsluttede udviklingen af embryonet, inden en blanding af dyr og menneske kunne blive født.

Under processen kunne forskerne konstatere, at menneskeceller blev omdannet til muskelvæv i grisens embryo. Det giver håb om, at man på et senere tidspunkt kan lykkes med at skabe organer til mennesker.

Under hele forsøgsperioden brugte man 1500 embryoner fra grise. Resultatet var fire år undervejs, hvilket var langt mere end planlagt.

Det er typisk kontroversielt, og det udløser etiske spørgsmål, når man taler om at blande mennesker og dyr.

Salk Institute understreger, at niveauet af menneskeceller i projektet var "lavt", og det omfattede ingen forstadier til hjerneceller.

Forskere har tidligere kombineret celler fra rotter og mus.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.