Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Republikanerne vil stemme om dødsdømt »Plan B«

Kongressens ene kammer skal stemme om en republikansk plan for at undgå den økonomiske afgrund. Men præsident Barack Obama afviser planen fuldstændig og har allerede lovet at nedlægge veto.

Republikanernes leder, John Boehner, regner med at forhandlingerne med Barack Obama vil fortsætte.
Republikanernes leder, John Boehner, regner med at forhandlingerne med Barack Obama vil fortsætte.

USA: Der sker noget i de amerikanske lovgiveres forsøg på at undgå den økonomiske afgrund inden 1. januar. Og så alligevel ikke.

Det Republikanske Parti, der har flertal i Repræsentanternes Hus, som er det ene kammer i Kongressen, planlægger torsdag aften lokal tid en afstemning om partiets såkaldte »plan B« for at undgå den økonomiske afgrund - eller »the fiscal cliff«.

»Plan B« vil blandt andet forlænge eksisterende skattelettelser for årsindkomster på op til en million dollar, ligesom planen også vil tage hånd om en lang række af de enorme offentlige besparelser, som står til at træde i kraft fra 1. januar.

Det er skæringsdatoen for, hvornår man falder udover den økonomiske afgrund, hvis ikke politikerne finder en løsning inden da, og flere økonomer har udtrykt frygt for en recession i USA.

Men selv om Repræsentanternes Hus siger ja til planen, så er der absolut intet, der tyder på, at USA dermed har undgået den økonomiske afgrund.

Præsident Barack Obama har på forhånd sagt, at han vil nedlægge veto mod planen, og den vil sandsynligvis slet ikke nå forbi Kongressens andet kammer, Senatet, hvor Demokraterne har flertal. Det siger Senatets formand, demokraten Harry Reid, ifølge Washington Post.

- Lad mig gøre det fuldstændig klart. Den plan bliver ikke vedtaget i Senatet, siger Harry Reid, der beskylder den republikanske plan for at ignorere USAs underskud og for at favorisere landets »ultrarige« indbyggere.

Afstemningen om »plan B« ses flere steder som et politisk træk fra Republikanernes side for at få præsident Obama til at give sig på en række områder, og Republikanernes leder, John Boehner, forventer da også, at de to herrer fortsat vil forhandle efter afstemningen.

- Landet står overfor nogle udfordringer, og præsidenten og jeg har i vores respektive roller et ansvar for at arbejde sammen for at opnå et resultat. Og jeg forventer, at vi vil fortsætte med at samarbejde, siger John Boehner ifølge Reuters.

Det Hvide Hus kalder torsdagens afstemning en »øvelse i tomgang«.

- Det er republikansk stemmeoptælling, som ikke vil resultere i noget som helst for det amerikanske folk, siger Barack Obamas talsmand, Jay Carney.

Han gentager, at præsidenten vil nedlægge veto mod planen, men Jay Carney tvivler ligesom Harry Reid på, at den nogensinde vil nå forbi Senatet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.