Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Republikanere tror ikke på Obamas ny våbenlov

Ingen våbenlovgivning kunne nogensinde have reddet børnene på Sandy Hook Elementary School i Newtown, lyder det blandt andet fra Texas’ guvernør.

USA: Efter den amerikanske præsident, Barack Obama, onsdag præsenterede sit oplæg til en ny våbenlov, har især republikanere været ude med riven. Mange mener, Obamas forbud mod militære angrebsvåben strider mod amerikanernes grundlovssikrede ret til at bære våben. Samtidig er det de færreste republikanere, der mener, at en strammere våbenlovgivning kunne have forhindret skolemassakren i Newtown, der netop er årsagen til stramningen.

- Våben kræver to fingre, der trykker på aftrækkeren. Den triste unge mand, der stod bag det, der skete i Newtown, var tydeligvis hjemsøgt af dæmoner, og ingen våbenlovgivning kunne nogensinde have reddet børnene på Sandy Hook Elementary School fra hans terror... Love er ikke nok. Lad os alle vende tilbage til vores gudstjenester og bede om hjælp, lød det fra den republikanske guvernør i Texas, Rick Perry, efter Obamas præsentation ifølge Reuters.

Også Mitch McConnell, den republikanske mindretalsleder i Senatet, udtrykte bekymring.

- Senator McConnells første test af enhver ny lovgivning vil være at se på, hvorvidt den krænker lovlydige borgers forfatningsmæssige ret til at besidde og bære våben, udtalte han i en erklæring ifølge Reuters.

Floridas republikanske senator, Marco Rubio, tror heller ikke på, at en strammere våbenlovgivning kunne have haft betydning for skole-massakren i Newtown.

- Problemet, som Amerika står over for i dag, er ikke våben, men vold, sagde han til Fox News.

Helt konkret ønsker Obama grundigere baggrundstjek af mulige våbenkøbere samt et forbud mod angrebsvåben og våbenmagasiner med mere end 10 patroner.

Præsidenten gjorde det klart i sin præsentation, at angrebsvåben er for folk i krig, ikke for almindelige amerikanere, og henviste til skudepisoden i biografen i byen Aurora, hvor en mand i løbet af ganske få minutter skød 70 personer og dræbte 12 under biografpremieren på Batman-filmen »The Dark Knight Rises«.

- Våben designet til krig har ikke noget at gøre i en biograf, lød det fra Obama, som også vil slå hårdere ned på våbensmuglere, i særdeleshed stråmænd, som sælger våben videre til kriminelle.

Obama er ligeledes parat til at sætte 150 millioner dollar (843 millioner kroner) af til en forebyggende indsats, som blandt andet giver skoler mulighed for at ansætte særlige ressourcepersoner, der er specialuddannede betjente. Dog nævnte han intet om, at de skulle bære våben.

Flere af Obamas forslag til en strammere våbenlov kan gennemføres uden godkendelse fra den lovgivende forsamling i Kongressen, men både forbuddet mod militære angrebsvåben samt undersøgelsen af en våbenkøbers kriminelle baggrund kræver flertal i Kongressen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.