Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Republikanere diskuterer en ny vej frem

Republikanerne er i gang med selvransagelse. Skal partiet flytte endnu mere til højre? Ja, siger Te-bevægelsen. Skal det moderere sig? Ja, siger partieliten.

 Mitt Romney efter at have tabt præsidentvalget til Barack Obama 2012
 Mitt Romney efter at have tabt præsidentvalget til Barack Obama 2012

Tallene er ubarmhjertige for Republikanerne – for de står både bøjet i neon og råbes ud i megafoner:

Mitt Romney tabte præsidentvalget, fordi de minoriteter, der udgør en stadig større del af USAs vælgere, i endnu højere grad end hidtil afviser partiet.

Gabet til Barack Obama var på 44 procentpoint blandt hispanics og 47 procent blandt asiatisk-amerikanere. Slemt nok, men værre, når man for det første ved, at det er de to hastigst voksende vælgergrupper i nationen, og endnu værre, at gabet er øget med en fjerdedel.

Som Corey Stewart, lokal partileder i Prince William-amtet lige uden for Washington DC, konstaterer i New York Times:

»Den her udvikling er virkelig rå – for andelen af hispanics er i vækst, mens antallet af hvide vælgere står stille«.

Lokalpolitikerens konstatering er indlysende korrekt. Hidtil har republikanske kandidater kunnet vinde præsidentvalget, hvis seks ud af ti hvide vælgere stemte på dem, men i takt med at minoriteternes andel vokser, er det ikke længere nok. De skal fremover vinde syv ud af ti hvide vælgere for at vinde.

Exitmålinger bakker op om synspunktet. Hispanics, sorte, unge, kvinder og homoseksuelle lod entydigt forstå, at de føler, at Republikanerne ønsker at lukke dem ude.

Et parti, der næsten kun tegnes af midaldrende og ældre, hvide mænd, er på grund af Amerikas ændrede demografi simpelthen i knæ. Al Cardenas, formand for American Conservative Union, en stærk konservativ lobbygruppe, trækker det klart op:

»Før valget vidste vi godt, at det var vigtigt for os at forbedre vores tiltrækning demografisk. I dag ved vi, at det er et helt afgørende område. Du er nødt til at ignorere virkeligheden for at undgå at håndtere dette problem«.

Mark McKinnon, tidligere toprådgiver for George W. Bush, som var den sidste republikaner, som havde god opbakning blandt hispanics, siger direkte, at hvis ikke partiet skifter kurs, vil minoriteterne blive ved med at sive:

»Det er på tide, at vi igen viser mere medfølelse i konservatismen. Partiet har brug for mere tolerance, mere mangfoldighed og en større anerkendelse af de problemer, som almindelige mennesker har«.

Den republikanske elite synes enig, men i de forløbne år har de været stærkt presset af det yderste højre, som i udstrakt grad dominerede partiets langstrakte primærvalg. Te-bevægelsen, der var drivkraft bag det protestvalg mod Obama, der gav Republikanerne en stor triumf ved Midtvejsvalget i 2010, dominerede billedet så meget, at det fik partiet til at fremstå mere ekstremt, end det egentlig er.

Bevægelsens tanker lever dog fortsat. Christian Whiton, rådgiver for Newt Gingrich og en af taberne fra primærvalget, giver for eksempel denne alternative analyse af partiets nederlag:

»Den republikanske partielite troede, at den nemt kunne vinde valget. De besluttede at spille sikkert med en moderat politiker. De tvang en kandidat ned i halsen på partiet, som opportunistisk har været på begge sider af de fleste emner, og som fortalte folk, hvad han tror, at de gerne vil høre, i stedet for hvad han mener. Partiets genopretning begynder med at sige farvel til den republikanske elite inden for ringvejen i Washington. Ikke flere Romney’er. Ikke flere Bush’er. Ikke flere McCain’er.«

Det skal nok blive muntert. For den republikanske selvransagelse kan hurtigt blive til en grim borgerkrig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.