Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekordmange journalister bag tremmer

Antallet af journalister, der er bag tremmer, er på det højeste niveau, siden 1990. Tyrkiet fører an.

Efter mere end et år i et etiopisk fængsel blev de svenske mediefolk Martin Schibbye og Johan Persson i september benådet og sat på fri fod. De var beskyldt for at hjælpe en oprørsgruppe.
Efter mere end et år i et etiopisk fængsel blev de svenske mediefolk Martin Schibbye og Johan Persson i september benådet og sat på fri fod. De var beskyldt for at hjælpe en oprørsgruppe.

Pressefriheden er truet, hvis man skal tro de nyeste tal fra Committee to Protect Journalists (CPJ), der er en amerikansk organisation, som kæmper for journalisters rettigheder. Det nyeste tal viser, at der d. 1. december i år sad i alt 232 journalister bag tremmer, hvilket er 53 flere journalister, end der blev fængslet i hele 2011.

Det er især fængslinger i Tyrkiet, Iran og Kina, der løfter niveauet til det højeste, siden CPJ begyndte at lave opgørelsen i 1990. Alle tre lande har i stort omfang brugt »vage anti-statslige love til at tysse afvigende politiske synspunkter ned«, som den britiske avis The Guardian formulerer det. De mest brugte anklager mod de fængslede journalister er beskyldninger om terrorisme, forræderi og undergravende virksomhed.

Eritrea og Syrien er også blandt de lande, som spærrer flest journalister inde. I de to lande er det ikke unormalt, at journalister fængsles, uden der er konkrete anklager på bordet. Eller at de holdes i hemmelige fængsler uden adgang til advokater eller familiemedlemmer, skriver Guardian.

I Tyrkiet sidder 49 journalister bag tremmer - en stor del af dem er kurdiske reportere og redaktør, der er beskyldt for terror-relateret virksomhed. Iran holder 45 journalister fængslet. En af dem er redaktøren af mediet »Iranian Women's Club«, Zhila Bani-Yaghoub, som er anklaget for at sprede regeringsfjendtligt materiale og for at fornærme præsidenten efter en række artikler, som hun skrev under valget i 2009. Hendes mand, journalisten Bahman Ahmadi Amouee, afsoner fem år på baggrund for at have skrevet statsfjendtligt.

Den tredjeværste nation at opholde sig i for journalister, Kina, bruger ligeledes statsfjendtlige anklager som baggrund for en stor del af de 32 fængslinger af journalister, landet har. Der er især tale om journalister og forfattere, der skriver politisk afvigende holdninger omkring etniske minoriteter. Således er 19 af de fængslede tibetanere eller uighurer - et folkeslag, som er et af den Kinesiske folkerepubliks mindretal.

Etiopien figurer også på listen, og mange vil måske huske, at det netop var her de to svenske journalister Johan Persson og Martin Schibbye i september blev løsladt fra, efter at have siddet fængslet i mere end et år. De var ellers blevet idømt 11 års fængsel for ulovlig indrejse i Etiopien og for at støtte oprørsgruppen ONLF, men blev benådet. Både Sverige, EU og USA tog alle kraftigt afstand fra dommen, og den svenske statsminister Frederick Reinfeldt krævede, at de to mænd blev løsladt med begrundelsen, at de var på en »journalistisk mission«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.