Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekonstruktion: Sådan skete det på Charlie Hebdo

Avisen Le Monde rekonstruerer onsdagens massakre mod medarbejderne på det franske magasin. Det afslører terroristerne som både koldblodige og utjekkede.

BARCELONA: Redaktionsmødet er i fuld gang og alt er, som det plejer. Ved bordets venstre side sidder chefredaktør Stéphane Charbonnier alias ”Charb” som sædvanlig omgivet af tegnerne ”Cabu”, ”Tignous”, Wolinski, Honoré og Riss m.fl. Og planlægningen af næste nummer foregår rutinemæssigt ledsaget af de obligatoriske saftige vittigheder, så man hurtigst muligt kan komme ned på Petites Canailles for at få noget at æde.

Men ingen kommer til at sætte til rette ved stambordet på den nærliggende bistro, for pludselig stormer to hætteklædte og bevæbnede mænd ind i lokalet, beretter avisen Le Monde i en detaljeret rekonstruktion af onsdagens massakre mod de ansatte på Charlie Hebdo.

Terroristerne er først ved en fejl trængt ind i nabobygningen. Men da de finder den rigtige adresse, bryder Helvede løs. På vejen op til magasinets redaktionslokaler, der ligger på anden sal, dræber de en concierge og tager journalisten ”Coco” som gidsel.

Det er hende, som ansporet af en Kalashnikov indtaster koden til adgangsdøren. Fremme ved målet for attentatet anråber de som den første ”Charb” for straks derefter at skyde ham ned, og inden nogen når at reagere, fyres en række salver af mod resten af de tilstedeværende.

På få sekunder er lokalet forvandlet til, hvad redningsarbejdere senere beskriver som et ”ubeskriveligt blodbad” og en ”krigszone”. Otte redaktionsmedlemmer, ”Charbs” livvagt og en tilfældig gæst er blevet dræbt og adskillige andre hårdt såret.

»Allah er stor. Nu har I betalt for jeres fornærmelser mod Profeten,« råber de to mænd og hvæser til en af de få uskadte, journalisten Sigolène Vinson:

»Dig dræber vi ikke, for du er kvinde, men sørg fremover for at læse Koranen.«

Koldblodig nedskydning af betjent

I virkeligheden er også journalisten Elsa Cayat blandt de dræbte. Men det bekymrer ikke terroristerne, der forsvinder ned på gaden igen. Her sætter de sig ind i en sort Citroën C3, som en medskyldig har parkeret ved indgangen for derefter at forsvinde på en scooter.

Efter at have taget flugten kommer de to mænd flere gange i ildkamp med politiet, som er nået frem. Ved den første episode bliver ingen såret, men vidner hører mændene råbe, at de har »hævnet Profeten« og »dræbt Charlie Hebdo«.

Kort efter tager de imidlertid et 12. menneskeliv. Politimanden Ahmed Merabet er blevet ramt i benet og ligger hjælpeløs på fortovet. De to mænd træder roligt ud af bilen og spørger ifølge et andet vidne:

»Vil du slå os ihjel?«”

»Nej, alt er i orden, boss,« svarer betjenten.

Hvorefter terroristerne, som en videooptagelse viser, koldblodigt skyder ham en kugle for panden.

Ikke langt derfra støder de sammen med en anden bil og må efterlade citroënen for i stedet at kapre en Renault Clio. Men i skyndingen glemmer de papirer, der afslører deres identitet Saïd og Chérif Kouachi. De to brødre, som torsdag eftermiddag blev jaget af politiets eliteenheder i et område nordøst for Paris.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.