Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringsvenlige styrker angriber vigtig havneby i Yemen

En central havneby i Yemen er under angreb. Angrebet kan medføre et total stop for nødhjælpen i landet.

Der har de seneste dage været frygt for et angreb mod havnebyen Hodeida, siden regeringsvenlige styrker begyndte at sende forstærkninger til byen. Stringer/Reuters
Der har de seneste dage været frygt for et angreb mod havnebyen Hodeida, siden regeringsvenlige styrker begyndte at sende forstærkninger til byen. Stringer/Reuters

Den allerede katastrofale humanitære situation i det krigshærgede Yemen kan blive stærkt forværret i forbindelse med et angreb på havnebyen Hodeidah.

Slaget ventes at blive et af det største i den tre år lange krig mellem en alliance af arabiske stater og iranskstøttede Houthi-oprørere.

Røde Kors appellerer til parterne om at beskytte civile.

»I henhold til folkeretten skal parterne i konflikten gøre alt, hvad der er muligt for at beskytte civile og sikre, at de har adgang til den nødhjælp, som er nødvendig for at overleve,« siger FN og Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC.

Røde Kors fremhæver, at vand og elektricitet har vital betydning for befolkningens overlevelse.

Krigsskibe og fly fra den saudiarabisk-ledede koalition beskød tidligt onsdag Houti-oprørernes befæstede stillinger for at støtte Yemens militære styrker, der trænger frem mod byen sydfra. Det oplyser Yemens regering i eksil.

Den store militære operation, som har fået navnet "Forgyldt Sejr", har til formål at befri havnebyen fra houthi-oprørerne.

»Befrielsen af havnen i Hodeida er et vendepunkt i vores kamp for at generobre Yemen fra de militser, der har kapret det, for at tjene udenlandske interesser,« oplyser Yemens regering i en meddelelse.

Regeringen meddeler videre, at angrebet er "starten på houthi-militsernes fald".

Men havnebyen ved Det Røde Hav er en livline for Yemen, da 80 procent af den nødhjælp, som kommer til det forarmede land, sejles til Hodeida.

Over 8,4 millioner mennesker i Yemen lever på randen af en hungersnød, viser rapporter fra Verdenssundhedsorganisationen. Angrebet kan medføre et næsten totalt stop for nødhjælpen og bringe hundredtusinder af liv i fare, siger FN.

Houthi-lederen Mohammed Ali Al-Houthi har advaret om, at han vil give ordre til angreb på olietankere i Det Røde Hav, hvis den vestligt støttede alliance angriber havnebyen.

Kampene i havnebyen vil både påvirke befolkningens adgang til mad, brændstof og medicin.

/ritzau/Yemen

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.