Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen: Danmark ser ikke Tyrkiet som et sikkert land

På Christiansborg er der stor forvirring om EUs tilbagesendelse af flygtninge og migranter til Tyrkiet.

Refugees walk along a beach before trying to travel to the Greek island of Chios from the western Turkish coastal town of Cesme, in Izmir province, Turkey, in this March 5, 2016 file photo. To match EUROPE-MIGRANTS/TURKEY REUTERS/Umit Bektas
Refugees walk along a beach before trying to travel to the Greek island of Chios from the western Turkish coastal town of Cesme, in Izmir province, Turkey, in this March 5, 2016 file photo. To match EUROPE-MIGRANTS/TURKEY REUTERS/Umit Bektas

Få dage, før EU efter planen vil begynde at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet, er der herhjemme fortsat tvivl om, hvorvidt det vil virke i prakisk og hvad Danmark egentlig kan medvirke til.

Enhedslisten, SF og Alternativet har forsøgt at samle et politisk flertal, så Danmarks økonomiske bidrag til Tyrkiet, 286 millioner kroner, kun udbetales, hvis tyrkerne respekterer flygtningenes rettigheder.

Men forslaget afvises af de andre partier – også selv om både Venstres EU- og menneskerettighedsordfører, Jan E. Jørgensen og Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen erkender, at der ikke er nogen garanti for, at Tyrkiet behandler de flygtninge og migranter, der sendes tilbage fra Grækenland ordentligt.

De konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, er heller ikke sikker, og han vil have dokumentation for, at de i alt tre milliarder euro – plus eventuelt tre milliarder ekstra senere - som EU vil investere i aftalen, faktisk går til de syriske flygtninge i Tyrkiet og ikke ender i præsident Erdogans lommer.

»Aftalen med Tyrkiet er ikke perfekt. Det ville have været bedst, hvis EU havde stået fast på menneskerettighederne, men det vil tyrkerne ikke acceptere, og det er jo dem, der har overhånden i den her sag,« siger Naser Khader.

Samtidig er det usikkert, hvad der skal ske, hvis et dansk handelsskib eller det danske skib, der skal deltage i overvågningen i Ægæerhavet, samler bådflygtninge op. Skal de udleveres til Tyrkiet eller Grækenland eller skal de til Danmark?

I et svar til Folketinget fastslår forsvarsminister Peter Christensen (V), at forsvaret skal overholde menneskerettighederne.

Men han overlader det til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) at svare på, om Tyrkiet er et såkaldt sikkert tredjeland, som Danmark kan udlevere flygtninge til. Og det er Tyrkiet ikke.

»Danmark betragter ikke på nuværende tidspunkt Tyrkiet som et sikkert tredjeland,« fastslog Inger Støjberg tirsdag i et svar til Enhedslisten. Det er der heller ikke andre EU-lande, der gør.

Men da aftalen med tyrkerne netop handler om, at EU vil sende flygtninge, der vil til Europa og bruger Tyrkiet som transitland, tilbage, er den græske regering nu under et voldsomt pres fra EU-partnerne, fortæller Søren Søndergaard, EU-ordfører i Enhedslisten, der har tætte kontakter med det regeringsbærende græske Syriza-parti.

»Vi talte med Syriza så sent som i dag, og den græske regering presses voldsomt af de andre EU-lande for at anerkende Tyrkiet som et sikkert tredjeland, så flygtningene, der når frem til Grækenland, nu kan sendes retur,« siger Søren Søndergaard.

Fredag advarede også FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, EU mod at begynde med at tilbagesende flygtninge og migranter, før alle »retsgarantier« er på plads.

Siden aftalen mellem EU og Tyrkiet blev indgået for to uger siden, er antallet af flygtninge og migranter, der tager turen fra Tyrkiet til Grækenland, faldet. Tirsdag nåede tallet dog ifølge UNHCR op på 766 personer mod 300 i gennemsnit dagene forinden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.