Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Reality-stjerne var hemmelig spion

Han var kendt som Robinson-deltager og venstrefløjsaktivist i Norge, men levede i virkeligheden et dobbeltliv, hvor han blandt andet spionerede blandt sine egne venner i forbindelse med klimatopmødet i København.

NORGE: I hjemlandet Norge kender de ham som deltager i realityshowet »Robinson«, som BZer og som erklæret venstrefløjsaktivist.

Men nu viser det sig, at den 32-årige Christian Alexander Cuellar Høibø i årevis fungerede som spion for den norske efterretningstjeneste, PST.

Det bekræfter tjenesten selv over for den norske avis Dagbladet.

»Han har været en, som sikrede os oplysninger, og som har været vigtig for os. Ikke mindst i forbindelse med store demonstrationer. Han har givet os god information,« siger Tore Risberget, der er operativ chef, til avisen.

Christian Alexander Cuellar Høibø - der i det norske venstrefløjsmiljø bare var kendt som Chris - fungerede blandt andet som informant for den hemmelige tjeneste under FNs klimatopmøde COP15 i København i 2009, bekræfter PST.

Her blev han blandt andet brugt til at infiltrere netværket »Climate Justice Action«, som ville storme konferencecentret Bella Center, hvor delegerede og statsledere fra hele verden var samlet. Climate Justice Action ville stoppe topmødet og oprette sin egen forsamling på FNs område.

»Han har været en positiv kilde for os i forbindelse med voldelige demonstrationer og større hændelser, også ude i Europa,« siger Tore Risberget.

Under COP15 kom det flere gange til hårde sammenstød mellem aktivister og politiet. Og Christian Alexander Cuellar Høibø blev i den forbindelse bedt om at finde konkrete oplysninger, skriver Dagbladet.

»Han har haft en evne til at finde god og nyttig information, men er samtidig en person, som agerer meget på egen hånd,« siger PSTs operative chef.

Efterretningstjenesten har valgt at kommentere sagen, fordi Christian Høibø tirsdag aften selv står frem og fortæller om sin hemmelige tilværelse i et dokumentarprogram på den norske TV-kanal NRK.

Her fortæller han blandt andet om rollen som efterretningskilde:

»Jeg har aldrig mødt andre, der laver det, jeg gør. Det ville i udgangspunktet være ganske dumt,« siger han blandt andet i dokumentaren.

Om rekrutteringen til det særprægede job fortæller han:

»De fyre, som rekrutterer dig, de lyver aldrig, men de er da flinke til at fortælle om opturene. Om de gode sider ved det. De romantiserer det lidt, om du vil.«

Han var aktiv informant i perioden 2003-2011 og blev rekrutteret samme år, som han medvirkede i den norske udgave af »Robinson Ekspeditionen«. Dengang var han 22 år gammel og blev i løbet af kort tid kendt over det norske land og interviewet i flere af landets store medier.

Samtidig var han kendt som en politisk venstrefløjsaktivist, der deltog i demonstrationer, husbesættelser og internationale aktioner. For venner og familie fremstod han som en aktiv globaliseringsmodstander, og derfor har afsløringen af hans dobbeltliv også rystet de norske aktivistkredse, skriver Dagbladet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.