Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rapport: Antallet af henrettelser eksploderede sidste år

Flere end 1.600 dødsdømte personer blev henrettet i 2015. Det er over dobbelt så mange som året før, og det højest registrerede antal i over 25 år. Og der er ikke udsigt til et dyk i statistikken i år, vurderer Amnesty.

Ved slutningen af 2015 sad over 20.000 personer på dødsgangene rundt om i verden. I løbet af 2015 blev 1.998 dødsstraffe givet på verdensplan i 61 forskellige lande. Her er der tale om et fald i forhold til 2014, hvor 2.466 dødsstraffe blev givet.
Ved slutningen af 2015 sad over 20.000 personer på dødsgangene rundt om i verden. I løbet af 2015 blev 1.998 dødsstraffe givet på verdensplan i 61 forskellige lande. Her er der tale om et fald i forhold til 2014, hvor 2.466 dødsstraffe blev givet.

Halshugning, hængning, giftsprøjter og dræbende skud.

Sådan endte livet for 1.634 dødsdømte personer i løbet af 2015, viser en netop offentliggjort rapport fra Amnesty International. Og det antal er rekordhøjt.

Der er tale om en stigning på over 50 procent sammenlignet med året før. Samtidig er det det højest registrerede antal i mere end 25 år.

»Det er en dramatisk og voldsom udvikling. Det er meget bekymrende at lande vælger at gå den vej, hvor man tyer til brugen af dødsstraf på den her måde. Det er en ekstremt alvorlig udvikling,« siger Amnestys danske generalsekretær Trine Christensen.

Intet tyder på, at udviklingen vender

Langt de fleste henrettelser har fundet sted i Kina (flere tusinde), Iran (977+), Pakistan (326), Saudi-Arabien (158+) og USA (28) i nævnte rækkefølge. I Kina er det dog uvist, præcis hvor mange der er blevet henrettet, da tallene betragtes som statshemmeligheder. Derfor er Kina heller ikke talt med blandt de 1.634, som fremgår i rapporten, men Amnesty siger, at der var »flere tusinde« henrettelser i landet alene i 2015. Af de over 1.600 tegner Iran, Pakistan og Saudi-Arabien sig således for næsten 90 procent af alle henrettelserne i 2015.

Trine Christensen peger på, at myndighederne i alle tre lande i stigende grad i løbet af sidste år brugte dødsstraf til at håndtere for eksempel narkokriminalitet, mens man også i Pakistan er begyndt at bruge henrettelser som respons på terror.

Herunder kan du se en oversigt over de lande, som i 2015 henrettede flest personer. Artiklen fortsætter under grafikken.

Spørger man generalsekretæren, er udsigterne for udviklingen på feltet dystre fremadrettet. Hun nævner som eksempel, hvordan de saudiske myndigheder allerede i begyndelsen af 2016 på én dag henrettede 47 personer.

»Der er ikke noget, der tyder på, at udviklingen kommer til at vende i Saudi-Arabien. Tværtimod. Og lige sådan hvis vi ser på Iran og Pakistan,« siger Trine Christensen.

Et år fuld af »ekstremer«

Der er dog også en god nyhed gemt i den ellers dystre rapport. Fire lande, Fiji, Madagascar, Congo og Suriname, har i løbet af året afskaffet dødsstraffen. Dermed er der for første gang nogensinde et flertal af lande i verden, som er imod dødsstraf. I en historisk sammenhæng er der derfor tale om en positiv udvikling, påpeger Amnestys danske generalsekretær, der betegner året som fyldt af »ekstremer«.

Samtidig fremhæver Trine Christensen også som en positiv nyhed, at USA – selvom landet kommer ind på en femteplads over lande, der foretog flest henrettelser i 2015 - foretog færre sammenlignet med året før.

»Og det er vigtigt, fordi USA er et toneangivende land. Det er det sidste vestlige land, der bruger dødsstraf, så det er en udvikling, der giver håb,« siger Trine Christensen, der dog også understreger, at det »selvfølgelig altid har været en skændsel, at USA er med i top-5,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.