Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rædslerne i Auschwitz mindes

Tirsdag er det 70 år siden, at tropper fra Den Røde Hær nåede frem til koncentrationslejren Auschwitz i Polen. Det markeres ved en mindehøjtidelighed.

En overlevende fra Auschwitz, Miroslaw Celka, går gennem porten med sætningen: »Arbeit Macht Frei«. Celka har været med til at markere 70-årsdagen for lukningen af nazisternes dødslejr.
En overlevende fra Auschwitz, Miroslaw Celka, går gennem porten med sætningen: »Arbeit Macht Frei«. Celka har været med til at markere 70-årsdagen for lukningen af nazisternes dødslejr.

POLEN: Sovjetiske troppers befrielse af koncentrations- og dødslejren Auschwitz-Birkenau for 70 år siden bliver tirsdag markeret med en mindehøjtidelighed med deltagelse af tidligere fanger og fremtrædende udenlandske repræsentanter.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det formentlig sidste gang, en højtidelighed i den skala kan arrangeres, fordi de, der overlevede rædslerne, efterhånden er døde af alderdom. 300 overlevende deltager i dagens højtidelighed. Ved et lignende arrangement for ti år siden deltog hele 1.500 tidligere fanger.

Hen ved 1,5 millioner mennesker blev gasset, skudt eller hængt i dødslejren. De dræbte var fortrinsvis jøder fra alle dele af Europa, som i kreaturvogne blev kørt til lejren for enten først at arbejde sig til døde som slaver i omliggende tyske fabrikker, dø af sult eller ende som ofre for »medicinske« eksperimenter, hvis de ikke blev sendt direkte i gaskamrene.

Op mod seks millioner mennesker omkom i nazisternes net af koncentrations- og udryddelseslejre i Europa.

Selv om lejrkomplekset blev befriet af sovjetiske tropper, vil den russiske præsident, Vladimir Putin, ikke være at finde blandt gæsterne. Den polske regering har undladt at sende, hvad der betegnes som en »fuld diplomatisk invitation« på grund af Ruslands rolle i krigen i nabolandet Ukraine.

Eller som Polens justitsminister, Cezary Grabaryk, siger til polsk radio:

»I denne situation er det svært at forestille sig at have Ruslands præsident som gæst.«

Derimod er det ventet, at præsidenterne for Ukraine, Frankrig samt Tyskland deltager.

Danmark er repræsenteret af kronprins Frederik.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.