Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Putin-udfordrer får 30 dage: »Jeg går glip af Depeche Mode-koncert«

Over 1.000 anholdt i Rusland efter demonstrationer mod Vladimir Putin.

Russisk politi anholdt mindst 866 personer under en demonstration i Moskva på Ruslands nationaldag i går. I landets næststørste by, Skt. Petersborg, blev 400 tilbageholdt.

Det viser den seneste optælling fra rettighedsgruppen OVD-Info her til morgen.

Det var oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, der havde indkaldt til protestmøderne. Han blev selv anholdt uden for sit hjem, inden de var gået i gang. Kort efter midnat blev han idømt 30 dages fængsel for at stå som arrangerør af en ulovlig demonstration.

Som i flere andre byer havde myndighederne i Skt. Petersborg afvist at give tilladelse til oppositionsdemonstrationen. Flere tusinde mennesker besluttede alligevel at deltage i protesten mod korruption i en park i indre by. De blev mødt af en stor politistyrke, der trak kniplerne for at opløse mødet.

I Moskva havde myndighederne givet tilladelse til demonstrationen på en gade i centrum. Men Navalnyj flyttede i sidste øjeblk demonstrationen i protest mod angivelig pression fra bystyret, der tvang leverandører af lyd- og sceneudstyr til at trække sig.

Det endte i kaotiske scener i det centrale Moskva, hvor en festival for krigshistorie var i gang.

Demonstranter kan få 15 dage

Deltagerne i begge demonstrationer risikerer bøde og op til 15 dages fængsel. To demonstranter blev i aftes sigtet for vold mod politiet.

Der var også demonstrationer i flere andre russiske byer under slagordet 'vi kræver svar', en hentydning til korruptionsbeskyldninger mod centrale medlemmer af Putins regering.

Menneskeretsgrupper og en talsmand for EU-kommissionen beklagede »tilbageholdelsen af hundreder af fredelige demonstranter og voldsanvendelse mod dem«.

»Jeg ønsker, at vores skatter forvandles til veje, skoler og hospitaler og ikke lystbåde, paladser og vinslotte,« sagde Navalnyj før demonstrationen.

Navalnyj er flere gange tidligere blevet fængslet og to gange overfaldet med et giftigt farvestof, der har givet ham en øjenskade. Han tog umiddelbart dommen i stiv arm.

»30 døgn. Ikke nok med, at de ødelægger hele landet. Nu går jeg også glip af koncerten med Depeche Mode i Moskva,« skrev han i nat på Twitter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.