Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Putin sætter sikker kurs mod ny præsidentperiode i Rusland

Valgdeltagelsen bliver eneste usikre faktor, når russerne søndag skal vælge landets næste præsident.

Mange russere støtter præsident Vladimir Putin for at forsvare stormagtens interesser i udlandet. Scanpix/Vasily Maximov
Mange russere støtter præsident Vladimir Putin for at forsvare stormagtens interesser i udlandet. Scanpix/Vasily Maximov

Moskva. Søndag morgen lokal tid åbnede valgstederne i den fjernøstlige del af Rusland for det, der bliver en ekspeditionssag for landets siddende præsident, Vladimir Putin.

Valgsejren vil ikke komme i fare. Det eneste usikre element for præsidenten er valgdeltagelsen, der ventes at blive lille, netop fordi resultatet er givet på forhånd.

Klokken 21 dansk tid lørdag åbnede valgstederne i den østligste del af Rusland. De sidste valgsteder lukker i Kaliningrad-regionen 22 timer senere.

Meningsmålinger viser, at Putin har opbakning fra 70 procent af vælgerne. Det er omkring ti gange så meget som hans nærmeste udfordrer.

Med endnu en periode i spidsen for det kæmpemæssige land vil Putin have regeret Rusland i næsten et kvart århundrede efter næste valgperiode. Det er kun overgået af den sovjetiske diktator Josef Stalin.

Mange russere støtter Putin for at forsvare stormagtens interesser i udlandet, selv om det resulterer i store opgør med Vestens magter.

Det aktuelle opgør med Storbritannien, der beskylder styret i Kreml for at have forsøgt at dræbe en russisk dobbeltagent med en nervegift i en lille britisk by, har ikke gjort præsidentens popularitet mindre.

De fleste vælgere mener ikke, at der er noget reelt alternativ til den tidligere KGB-agent. Putin dominerer således den politiske scene fuldstændigt. Derudover kontrollerer han det statslige tv, hvor de fleste russere ser nyheder med rigelig dækning af Putins politiske triumfer.

En måling foretaget 9. marts viste, at Putin står til 69 procent af stemmerne ved valget.

Hans nærmeste rival, kommunistpartiets Pavel Grudinin, stod i samme måling til blot syv procent af stemmerne.

Aleksej Navalnij, der er den første politiker i mange år, der har forsøgt at udfordre magthaverne i Kreml, er blevet udelukket fra at stille op til valget.

Det skyldes en dom for korruption, som ifølge Navalny er baseret på beskyldninger fabrikeret i Kreml.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.