Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Putin opretter nationalgarde via stor sikkerhedsrokade

Den russiske præsident prøver med ny sikkerhedsstyrke at komme uro i forkøbet, siger iagttagere.

Moskva: Ruslands præsident, Vladimir Putin, er gået i gang med at stable en magtfuld russisk nationalgarde på benene.

Garden skal officielt bekæmpe terrorisme og organiseret kriminalitet, men iagttagere peger på, at det kan være et træk for at undgå demonstrationer ved det kommende parlamentsvalg i Rusland.

- Beslutningen er truffet. Vi vil skabe et nyt organ med udøvende magtbeføjelser, siger Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Styrken vil komme til at bestå af tropper fra Ruslands indenrigsministerium, uropoliti samt andre specialenheder under politiet.

Nationalgarden kommer til at referere direkte til Putin. Det står ikke klart, hvor mange personer der indsættes i det nye organ.

Politiske kommentatorer siger, at beslutningen skal ses i lyset af den økonomiske krise i Rusland samt parlamentsvalget til september.

- Den økonomiske krise fortsætter og kan føre til en social krise. Det betyder, at sikkerhedsstyrker skal forstærkes og forberede sig på det værste, siger Konstantin Kalachev, leder af tænketanken Political Expert Group i Moskva.

Regional sikkerhedsekspert Mark Galeotti skriver på en blog, at det er "et stort skridt" at oprette en nationalgarde, og han spørger retorisk, "hvad det vil sige, når du har brug for din egen private hær".

- Der er ingen reel grund til at skabe en nationalgarde, medmindre du er alvorligt bekymret for offentlig uro, skriver professoren fra New York University.

Kreml-talsmand Dmitrij Peskov nægter, at garden er skabt for at sætte en stopper for eventuelle demonstrationer mod regeringen, men han erkender samtidig, at en af dens opgaver vil være at stoppe ulovlige demonstrationer.

Vladimir Putin advarede i februar om, at "udenlandske fjender" ønsker at forstyrre efterårets parlamentsvalg.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.