Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Putin lover Ungarn penge til at udbygge atomkraftværk

- Vi vil ikke være en russisk koloni, siger ungarske aktivister, som demonstrerer mod russisk præsidentbesøg.

Under sit ophold i Budapest mandag deltog præsident Vladimir Putin og Ungarns premierminister, Viktor Orbán, i åbningen af verdensmesterskabet i judo. Den russiske leder, som selv har det sorte bælte, er æresformand for det internationale judoforbund IJF. Reuters/Laszlo Balogh
Under sit ophold i Budapest mandag deltog præsident Vladimir Putin og Ungarns premierminister, Viktor Orbán, i åbningen af verdensmesterskabet i judo. Den russiske leder, som selv har det sorte bælte, er æresformand for det internationale judoforbund IJF. Reuters/Laszlo Balogh

Et arbejde med at udvide et atomkraftværk i byen Paks i Ungarn kan begynde næste år. Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, som mandag havde møder med den ungarske premierminister, Viktor Orbán, i Budapest.

Udvidelsen af atomkraftværket vil ifølge Putin ske ved hjælp af russiske investorer og den russiske atomkoncern Rosatom. Han understreger, at byggeriet vil kunne påbegyndes kort efter nytår.

Med udvidelsen, som er omstridt, vil atomkraftværket få to nye reaktorer. Værket ligger 100 kilometer syd for den ungarske hovedstad.

Russiske statsbanker vil stå for 80 procent af de nye investeringer i atomkraftværket, som vil beløbe sig til 12 milliarder dollar (op mod 75 milliarder kroner).

Iagttagere siger, at det nye byggeri vil øge Ungarns afhængighed af Rusland.

Under sit ophold i Budapest deltog Putin også i åbningen af verdensmesterskabet i judo.

Den russiske leder har selv det sorte bælte. Han er æresformand for det internationale judoforbund, IJF.

Orbán er formentlig Putins nærmeste allierede i EU. Men mange af hans landsmænd er meget på vagt over for Rusland, og flere demonstrerede mandag mod Putins besøg.

Aktivister fra partiet Vi står Sammen piftede i fløjter, da Putins kortege ankom til den centrale del af byen. Nogle havde plakater med påskrifter som "Vi vil ikke være en russisk koloni".

Orbáns egen politiske karriere var oprindeligt baseret på en stærk antirussisk og antikommunistisk linje i 1980'erne inden kommunismens fald.

Orbán var også tidligere stærkt kritisk over for Ruslands indflydelse i regionen.

Ungarn har støttet EU-sanktionerne mod Rusland, men regeringen i Budapest har sagt, at den ikke tror på, at de virker efter hensigten.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.