Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Putin: Amerikansk aggression på løgnagtigt grundlag

USAs angreb på Assads styrker i Syrien bygger på et forfejlet grundlag, siger den russiske præsident.

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with his Uzbek counterpart at the Kremlin in Moscow on April 5, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Pavel Golovkin
Russian President Vladimir Putin attends a meeting with his Uzbek counterpart at the Kremlin in Moscow on April 5, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Pavel Golovkin

Det amerikanske angreb på en militærbase i Syrien er en »aggression mod en suveræn stat i strid med international ret«.

Det siger en talsmand for den russiske præsident Vladimir Putin.

Ifølge den russiske talsmand bygger det amerikanske angreb på et »fejlagtigt grundlag«, eftersom den syriske hær ifølge Kreml slet ikke er i besiddelse af kemiske våben.

Et kemisk angreb på et oprørskontrolleret område tidligere på ugen dræbte mindst 80, heraf mange børn. Men Kreml fastholder, at Assad ikke har kemiske våben.

»Den kendsgerning, at alle de kemiske våben hos de væbnede styrker blev ødelagt, er bekræftet« af FNs særlige udsending, siger Putins talsmand, Dmitrij Peskov, til nyhedsbureauet Interfax.

Rusland henviser dermed til en international aftale fra 2014, da Bashar al-Assad indviljede i at opgive sine kemiske våben. Det blev dengang set som en russisk diplomatisk succes. I dag står det imidlertid klart, at hverken Rusland eller Assads styrker har levet op til aftalen, siger den amerikanske regering.

»Enten er Rusland medskyldig eller også Rusland har været inkompetent i sin evne til at leve op til sin del af aftalen,« siger den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson ifølge nyhedsbureauet AP.

Rusland har siden indsat kampfly, specialstyrker og militære rådgivere for at hjælpe den syriske leder Bashar al-Assad. Regeringshæren har siden - også støttet af Iran - generobret flere dele af Syrien fra oprørerne.

Risiko for konfrontation

Det amerikanske angreb på Bashar al-Assads styrker kan samtidig øge risikoen for en direkte konfrontation med russiske styrker. Ifølge USA blev det russiske militær advaret forud for angreb for at undgå eventuelle russiske tab.

En russisk parlamentariker, Dmitrij Sablin, bekræfter ifølge Interfax, at der ikke er russiske tab som følge af angrebet.

Samtidig har det kemiske angreb også fremprovokeret små indrømmelse fra Rusland. Så sent som torsdag åbnede Vladimir Putins talsmand tilsyneladende en dør på klem, da han sagde, at Ruslands opbakning til Bashar al-Assad ikke er »ubetinget«.

Den amerikanske udenrigsminister skulle efter planen besøge Moskva i næste uge. Det er  uvist, om besøget nu vil blive udskudt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.