Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Puerto Rico vil være USA's 51. stat

Et flertal af vælgerne på Puerto Rico ønsker at blive en delstat i USA. Men det skal Washington beslutte.

Mange puertoricanere fulgte opfordringerne til at boykotte folkeafstemningen og tilbragte dagen på stranden i hovedstaden San Juan. Kun 23 procent stemte. Reuters/Alvin Baez
Mange puertoricanere fulgte opfordringerne til at boykotte folkeafstemningen og tilbragte dagen på stranden i hovedstaden San Juan. Kun 23 procent stemte. Reuters/Alvin Baez

San Juan. Vælgerne i Puerto Rico gik søndag til valglokalerne og sendte en tydelig besked til kongressen i Washington om, at den lille caribiske ø ønsker at blive den 51. stat i USA.

Hele 97,2 procent af de puertoricanere, der søndag stemte, har stemt for at blive en amerikansk delstat.

Det viser de foreløbige resultater med 92 procent af stemmerne talt op.

Men valgdeltagelsen var lav. Kun 23 procent af vælgerne har stemt. Det skyldes, at tre partier har opfordret vælgerne til at boykotte afstemningen.

Dermed er det tvivlsomt, om afstemningen er gyldig.

Der er tale om en vejledende folkeafstemning.

Uanset udfaldet skal den amerikanske kongres godkende anmodningen, inden den caribiske ø kan blive en stat i USA.

- Kongressen har aldrig givet statsskab væk gratis. Amerikanske stater måtte kæmpe for det, siger lederen af Senatet i Puerto Rico, Thomas Rivera Schatz.

Mange puertoricanere mener, at den manglende territoriale status er en del af årsagen til, at øen har oplevet økonomisk recession i ti år.

Krisen har fået omkring en halv million indbyggere til at søge mod USA.

Det er femte gang siden 1950, puertoricanerne stemmer i en sådan vejledende folkeafstemning.

Puerto Rico er i dag et selvstyrende territorium med tilknytning til USA.

Indbyggerne betaler nogle skatter til USA, men må ikke stemme ved føderale valg.

Puertoricanerne har en enkelt repræsentant i kongressen i Washington, men denne repræsentant må kun i meget begrænset omfang deltage i afstemninger, så længe Puerto Rico ikke er en amerikansk delstat.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.