Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: May mener ja når hun siger nej til indre marked

Theresa May ønsker noget, der ligner EU's indre marked. Det kan hun bare ikke sige, mener professor.

- Hun (Theresa May) ønsker noget, der ligner det indre marked. Men det må bare ikke hedde det indre marked, siger professor Rebecca Adler-Nissen fra Institut på Statskundskab på Københavns Universitet. Scanpix/Kirsty Wigglesworth
- Hun (Theresa May) ønsker noget, der ligner det indre marked. Men det må bare ikke hedde det indre marked, siger professor Rebecca Adler-Nissen fra Institut på Statskundskab på Københavns Universitet. Scanpix/Kirsty Wigglesworth

Storbritannien vil forlade EU's indre marked, lød den store overskrift fra den britiske regeringschefs ventede tale tirsdag om briternes afsked med EU.

Reelt ønsker Theresa May dog at blive i det indre marked, mener professor Rebecca Adler-Nissen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Hun ønsker noget, der ligner det indre marked. Men det må bare ikke hedde det indre marked, siger hun.

May sagde, at hun i stedet for tilslutningen til EU's indre marked vil have en omfattende handelsaftale, hvor parterne kan handle uhindret.

Skal en sådan aftale kunne gennemføres, bliver briterne nødt til at leve op til samme krav og standarder, som en tilslutning til det indre marked kræver, påpeger Adler-Nissen.

- Det kan være, at hun ikke vil acceptere EU-Domstolens domme. Men lur mig, om hun ikke vil være tvunget til i praksis at acceptere dens domme.

Skal de britiske virksomheder opfylde samme krav som før - og følge domstolen - så er man "i essensen tilbage ved noget, der ligner EU's indre marked", lyder Rebecca Adler-Nissens analyse.

Theresa Mays tale kunne umiddelbart lyde som en masse svar på mange spørgsmål.

Reelt var den dog fattig på svar, mener professor Rebecca Adler-Nissen.

Den vil i første omgang nok skabe frustrationer på hjemmefronten, lyder vurderingen fra professoren på Københavns Universitet.

- Hun var ret skarp i at afvise, at parlamentet fik andet end en afstemning til slut. Jeg tror, at det kommer til at eksplodere i London i dag og de næste dage - denne vrede, siger Rebecca Adler-Nissen.

May lovede i talen, at de to huse i parlamentet får den endelige aftale med EU om skilsmissen til afstemning.

- Mange vil være skuffede over, at hun ikke giver dem mere. De havde forventet en meget mere detaljeret plan. De vil gerne ind og påvirke det. De vil kunne holde hende i ørerne, siger professoren.

Den konservative regeringschef sagde, at hun ikke kan løfte sløret for sin forhandlingsposition.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.