Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Prøvesprængning i Nordkorea kunne måles i Danmark

Den formodede prøvesprængning af en brintbombe i Nordkorea kunne måles i Danmark, siger seismologisk ekspert.

Der var store kræfter på spil, da Nordkorea natten til onsdag efter sigende prøvesprængte en brintbombe. Det kan konkluderes, efter at rystelserne i løbet af onsdagen er blevet målt på seismologisk udstyr verden over.

Heriblandt også i Danmark, hvor De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har registreret udsving i sine målinger.

Det oplyser Trine Dahl-Nielsen, der er seniorforsker i Geus.

- Vi har målestationer i Danmark og på Grønland, hvor vi måler rystelser løbende. Og den her rystelse er af en størrelse, så vi kan se den på størstedelen af vores målestationer, siger Trine Dahl Nielsen og tilføjer:

- På den baggrund kan vi lave en lokalisering og en beregning af, hvor stor den er.

Geus har registreret rystelserne til et sted i det nordøstlige Nordkorea, hvilket stemmer overens med oplysningerne om, hvor sprængningen skulle have fundet sted.

Rystelserne i Nordkorea måles af Geus til at være sammenligneligt med et jordskælv på 5,5 på richterskalaen, og ifølge flere udenlandske medier svarer onsdagens sprængning til bomberne, der faldt over Hiroshima i forbindelse med Anden Verdenskrig i 1945.

Helt så langt vil Trine Dahl-Nielsen dog ikke gå.

- For at få et mål på, hvor kraftigt et jordskælv er, så sammenligner man det ofte med Hiroshima-bomben. Man siger typisk, at Hiroshima-bomben udsendte energi, der svarer til et jordskælv på 6,0 på richterskalaen.

- Det er fem gange større, end sprængningen i Nordkorea, fordi richterskalaen er logaritmisk. Så fra 5,5 til 6,0 er der stadig et stykke vej, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.