Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Prøver fra vandhaner afslører udbredt plastikforurening: »Det er meget bekymrende«

Eksperter er bekymrede for folkesundheden efter fund af plastikfibre i drikkevandsprøver fra en række lande.

Et hold forskere har fundet forurening fra plastikfibre i prøver fra vandhaner i en lang række lande verden over.

Fundene får nu eksperter til at opfordre til akut forskning i, hvad indtagelsen af plastikfibrene betyder for folkesundheden.

Det skriver The Guardian.

Forskere har analyseret drikkevandet i mere end ti lande verden over. Konklusionerne blev først publiceret af mediet Orb Media og siden delt med The Guardian.

Her fremgår det blandt andet, at 83 procent af drikkevandsprøverne var forurenede med plastikfibre.

I USA var andelen af forurenede prøver på 94 procent. Vandprøverne er blandt andet taget fra vandhaner i den amerikanske kongres, den amerikanske miljøstyrelse og Trump Tower i New York.

Europæiske lande står for det reneste drikkevand. »Kun« 72 procent af prøverne fra lande som Frankrig, Tyskland og Storbritannien var forurenet.

De nye fund tyder på, at plastikforurening af drikkevandet er udbredt i hele verden. Tidligere forskning har kun fokuseret på plastikforureningen i verdens have.

»Vi har nok data fra forskningen af dyrelivet, og de konsekvenser det (forureningen, red.) har på dyrelivet for os til at være bekymrede,« siger Sherri Mason, der er ekspert i mikroplastik ved State University of New York.

»Hvis det har konsekvenser for dyrelivet, hvorfor skulle det så ikke have konsekvenser for os,« tilføjer hun.

Risikoen består ifølge forskeren i, at de mikroskopiske fibre trænger ind i menneskekroppen og nedbryder organerne.

»Hvis fibrene er der, så er det muligt, at der også er nanopartikler, som vi ikke kan måle.«

»Og hvis det er tilfældet, så kan de virkelig trænge ind i en celle, og det betyder, at de kan trænge ind i organerne, og det er meget bekymrende,« siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.