Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Problemet med at udvise kriminelle til et land som Marokko

Højesterets udvisning af den terrordømte Said Mansour bliver vanskelig at gennemføre for de danske udlændingemyndigheder. I Tyskland kæmper regeringen allerede en indædt kamp for at få de marokkanske myndigheder til at modtage udviste kriminelle landsmænd fra landet.

Said Mansour. (Foto: Carl Redhead)
Said Mansour. (Foto: Carl Redhead)

Danske politikere jubler efter onsdagens udvisningsdom til den terrordømte ’Boghandler fra Brønshøj’.Meni praksis kan det blive mere end vanskeligt at få Said Mansour udvist til fødelandet Marokko.

Onsdag besluttede Højesteret ganske vist, at den 56-årige Said Mansour på grund af sine opfordring til terror skal udvises af Danmark for bestandigt. Dermed stadfæstede Højesteret en tidligere dom fra Østre Landsret, der sidste år tog statsborgerskabet fra den terrordømte ’Boghandler fra Brønshøj’ og idømte ham udvisning til Marokko.

Eftersom Mansours fødeland, Marokko, ikke findes på den danske liste over sikre oprindelseslande, er der fortsat tvivl om, hvorvidt højesteretsdommen vil resultere i en konkret udvisning af Mansour. Under appelretssagen i Højesteret har den terrordømtes forsvarer, Michael Juul Eriksen, ved flere lejligheder understreget, at hans klient frygter at blive forfulgt og henrettet i Marokko.

Af samme grund har Mansour og hans forsvarer besluttet at rejse sagen ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

For de danske myndigheder er det imidlertid ikke blot Menneskerettighedsdom­stolen, der kan lægge sten i vejen for en snarlig udvisning af Mansour.

Danmarks forpligtelse til at overholde internationale konventioner og aftaler forhindrer udlændingemyndighederne i udvisning af kriminelle til lande, hvor den udviste risikerer forfølgelse, tortur eller henrettelse.

Den tyske udfordring

Modsat Danmark har Tyskland tidligere i år føjet Marokko til listen over sikre oprindelseslande. Alligevel rapporterer tyske delstater, at det halter gevaldigt med udvisningen af især nordafrikanske kriminelle. Socialdemokraten Ralf Jäger, der er minister for indre anliggende i Nordrhein-Westfalen, har langet ud efter de marokkanske myndigheders manglende samarbejdsvilje. I øjeblikket er det »ekstremt vanskeligt« at gennemføre udvisninger til Marokko, sagde Jäger i et nyligt interview med TV-programmet ZDF Morgenmagazin.

Siden nytårsnattens overgreb i Köln har den tyske regering arbejdet målrettet på at stramme kursen over for kriminelle asylansøgere fra især nordafrikanske lande, hvoraf de færreste er asylberettigede i Tyskland. Kun 0.7 pct. af nyankomne asylansøgere fra Tunesien, Algeriet og Marokko blev i de første tre måneder af 2016 tildelt asyl i Tyskland.

Ikke desto mindre har udlændingemyndighederne vanskeligt ved at gennemføre udvisningerne. Allerede i januar annoncerede indenrigsminister Thomas de Maizière derfor en lovændring, der skal gøre det nemmere for tyske udlændingemyndigheder at udvise kriminelle udlændinge og asylansøgere. Med den nye lov bliver den tyske stat forpligtet til at efterprøve, om der er en konkret sikkerhedsmæssig interesse i udvisning, når kriminelle udlændinge idømmes frihedsberøvende straffe af mere end et års varighed. Oftest er der derfor tale om særligt grove forbrydelser, der fører til udvisning.

Selv hvis de danske udlændingemyndigheder vurderer, at Mansour, der ifølge højesteretsdommen må betragtes som en sikkerhedsmæssig risiko, retmæssigt kan sendes tilbage til Marokko, indikerer de tyske erfaringer, at det kan blive mere end problematisk at få Marokko til at tage imod den terrordømte islamist.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.