Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nyhedsanalyse

Primærvalg i USA: Cruz er taktikeren. Trump er bulldozeren

Taktikeren Ted Cruz vinder frem, men den frembrusende Donald Trump vil stadig have flest delegerede ved konventet i juli.

Den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz og hans hustru, Heidi, blev tiljublet af de lokale republikanere efter sejren i Wisconsin. Foto: Kamil Krzaczynski
Den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz og hans hustru, Heidi, blev tiljublet af de lokale republikanere efter sejren i Wisconsin. Foto: Kamil Krzaczynski

Mange­milliardæren Donald Trumps værste mareridt hedder Ted Cruz. Det har han heddet længe i opgøret om at blive Det Republikanske Partis præsidentkandidat.

Men nu begynder Texas-senatoren at blive virkelig farlig for Trump efter primærvalget i Wisconsin. For han har i en række tilfælde vist, at han bare er bedre til at læse det politiske spil. Han kender Republikanernes valgregler ud og ind i hver enkelt stat. Han er som en skakmester i stand til at sætte sine brikker ind lige dér, hvor de gør mest skade på Trump, som – for at gå over i boksesproget – ikke kan slås på knock out, men måske på point.

Cruz vandt primærvalget i Wisconsin i går. Trump blev mast flad af den religiøse tea party-mand, som fik Trump til endnu engang at se ud som bulldozer uden taktisk og strategisk kunnen. Man skulle ellers tro, at Trump havde lært noget af sit »nederlag« i staten Louisiana i marts. Der vandt han ganske vist en knusende sejr over Cruz, men på grund af de indviklede valgregler vandt Cruz langt flere delegerede end fortjent. Trump stod forpjusket tilbage og forstod ikke noget som helst.

»Hvorfor bliver man belønnet for at tabe ved at få flere delegerede?,« peb Trump.

Cruz havde bare sat alt ind på at vinde i de områder, der gav ham marginalt flere delegerede, hvor Trump bare malede med den brede pensel i hele staten. Og sådan er det hele vejen igennem.

Cruz er uhyggelig effektiv. Han kan læse spillet. Og selv om der ikke er nogen tvivl om, at den stenrige byggematador vil møde op til partiets konvent i juli med flest stemmer, så ser det efter Wisconsin ikke ud til, at han ikke på nogen måde kan nå de 1.237 delegerede, han skal have for at være helt sikker på at vinde partiets nominering.

»Cruz er partiets trojanske hest. Han er en marionet for partiet,« hed det i en udtalelse efter nederlaget i går fra Trumps kampagnestab, som dermed åbnede for en total krig – ikke alene mod Ted Cruz, men også mod partiet, som helt åbenlyst modarbejder Trumps kandidatur. Og det gør ham rasende. Så rasende at han nu truer med at blive »præsidentiel«.

I en opsigtsvækkende erklæring i går sagde hans kampagnefolk, at Trump fremover vil gå mere i dybden med sin politik. Og kilder i Trump-kampagnen sagde, at han fremover vil gøre alt, hvad han kan for at være mere præsidentiel. Det vil sige, at han vil forsøge at undlade at komme med personangreb, selv om ingen rigtig tror på, at det er i den retning, valgkampen i det hele taget går.

I den demokratiske lejr vandt Bernie Sanders, en stor sejr over partiets frontløber, Hillary Clinton. Den sjette sejr i træk for socialisten og senatoren fra staten Vermont. Det betyder dog ikke det store, for Hillary Clinton har de bedste chancer for at blive partiets kandidat ved konventet i juli. Men Sanders sejr har givet Clinton noget at tænke over – nemlig hvor hun selv skal placere sig i de sidste to måneders valgkamp.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.