Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Presset præsident klar til fredsforhandlinger

Oprørerne i Den Centralafrikanske Republik truer med at indtage hovedstaden. Præsident Bozize siger, at han er klar til at dele magten og indgå i fredsforhandlinger.

DEN CENTRALAFRIKANSKE REPUBLIK: Oprørsgruppen Seleka vinder frem i Den Centralafrikanske Republik, hvor de nu står blot 75 kilometer fra hovedstaden Bangui.

På blot tre uger har oprørerne taget kontrol over store dele af landet, og hvis præsident Francois Bozize ikke accepterer deres krav og betaler dem de penge, som de mener, han skylder dem, truer oprørerne med at indtage hovedstaden og vælte præsidenten.

Nu tyder det imidlertid på, at Bozize er klar til at lytte til Seleka. Efter et møde med formanden for Den Afrikanske Union, Thomas Yayi Boni, siger præsidenten, at han gerne vil dele magten med oprørerne. Desuden lover han at træde tilbage, når hans embedsperiode udløber i 2016.

- Jeg er klar til at danne en national enhedsregering med Seleka, så vi kan lede landet i fællesskab. Jeg er demokrat, erklærede Francois Bozize ifølge Reuters på et pressemøde i Bangui søndag.

Han tilføjede, at han er indstillet på at deltage i fredsforhandlinger organiseret af regionale regeringsledere , som efter planen skal finde sted i Gabons hovedstad, Libreville, »uden betingelser og uden forsinkelser«.

Oprørsgruppen Seleka er et forbund af tre bevæbnede grupperinger, der beskylder præsidenten for at løbe fra en aftale indgået i 2007, hvor han lovede dem kontant betaling, hvis de lagde deres våben.

De seneste ugers uroligheder har fået blandt andre FN til at trække sine medarbejdere ud af landet, mens USA har lukket sin ambassade i Bangui. Samtidig har den tidligere kolonimagt Frankrig afvist at komme præsident Bozize til hjælp.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.