Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Præsident: Fattige lande bliver drænet for bedste hjerner

Hjerneflugt skal stoppes, hvis fattige lande for alvor skal udvikle sig, mener Filippinernes præsident.

Arkivfoto. Hjerneflugt skal stoppes, hvis fattige lande for alvor skal udvikle sig, mener Filippinernes præsident.
Arkivfoto. Hjerneflugt skal stoppes, hvis fattige lande for alvor skal udvikle sig, mener Filippinernes præsident.

En af globaliseringens skyggesider er, at de mest talentfulde unge i fattige sydøstasiatiske lande rejser væk og søger lykken andre steder. Typisk i velstående vestlige lande som for eksempel USA.

Det siger Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte.

Og det er nødvendigt at få stoppet hjerneflugten, hvis landene for alvor skal udvikle sig og lægge fattigdom bag sig, mener Duterte.

»Globalisering har i en vis udstrækning virkelig skadet fattige lande,« siger han i en tale til internationale erhvervsledere i Danang i Vietnam.

Danang er lørdag og søndag vært for et topmøde i sammenslutningen af lande ved Stillehavet og Asien, Apec.

»De bedste af vores unge (filippinere, red.) plejer at rejse til de steder, hvor økonomien blomstrer. Som USA,« siger Duterte.

Flere end ti millioner filippinere arbejder i udlandet. Det svarer til omkring hver tiende indbygger i landet.

Weekendens topmøde i Vietnam blive mandag og tirsdag fulgt op af et topmøde i den sydøstasiatiske samarbejdsorganisation, Asean, i Filippinernes hovedstad, Manila.

USA's præsident, Donald Trump, er med ved begge møder.

Trump har flere gange beskyldt globaliseringen for at suge produktionsjob ud af USA til fordel for lavtlønslande som Kina.

Duterte anerkender, at det er et problem for amerikanerne, men fattige lande bliver ramt endnu hårdere, understreger han.

Den voksende internationale samhandel koster et land som Filippinerne arbejdskraft og råvarer, der er nødvendige for at holde dampen oppe i en global økonomi, som fattige lande ikke kan konkurrere i, mener han.

»Vi kan kun levere råvarerne, som så bliver sendt tilbage af rigere produktionslande til en pris, der er fire gange så høj,« siger han.

»Det er globalisering,« konstaterer Duterte og fortæller, at han vil tage emnet op på næste uges Asean-møde i Manila.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.