Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Portugal tillader teenagere uden diagnose at skifte køn

Parlamentet giver borgere ned til 16 år uden diagnosen "identitetsforstyrrelser" lov til at ændre køn og navn.

Den nye lov om kønsskifte i Portugal skal nu underskrives af præsident Marcelo Rebelo de Sousa, før den kan træde i kraft. Pedro Nunes/arkiv/Reuters
Den nye lov om kønsskifte i Portugal skal nu underskrives af præsident Marcelo Rebelo de Sousa, før den kan træde i kraft. Pedro Nunes/arkiv/Reuters

Lissabon. Det portugisiske parlament har godkendt en ny lov, der giver borgere mulighed for at ændre deres køn og navn, fra de er 16 år, uden en lægeerklæring, der viser "identitetsforstyrrelser".

Lovforslaget blev godkendt af parlamentet torsdag.

Dermed tilslutter Portugal sig Danmark, Norge, Sverige, Malta og Irland og bliver det sjette europæiske land, der giver borgere ret til selv at bestemme deres identitet uden først at skule have diagnosen "identitetsforstyrrelser".

Det forklarer den portugisiske politiker Sandra Cunha fra venstrefløjen.

- Ingen har brug for, at en tredjepart skal fortælle, om de er mand eller kvinde, dreng eller pige, sagde hun under en debat i parlamentet før torsdagens afstemning.

En ændring af køn og navn forbliver dog særskilt fra enhver mulighed for en kønsskifteoperation.

Siden 2011 har en lov krævet, at transkønnede personer i Portugal har en medicinsk diagnose, før de kan få lov til at skifte køn og navn, når kønnet ikke svarer til det biologiske.

Den nye lov skal nu underskrives af præsident Marcelo Rebelo de Sousa, før den kan træde i kraft.

I april nedlagde præsidenten veto mod den første version af lovteksten. Det gjorde han, fordi han ønsker, at der fortsat skal foreligge en lægeerklæring i sager, der involverer mindreårige i alderen fra 16 til 18 år.

Derfor blev den del af lovforslaget tilføjet i den nye tekst.

Loven, der blev godkendt af parlamentet torsdag, forbyder desuden kirurgiske procedurer på babyer, der er født med både mandlige og kvindelige kønsorganer.

Loven skal sikre, at de selv kan vælge deres køn senere i livet.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.