Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Portræt: Manden, der ikke ville være premierminister

Michael Gove har sagt, at han ikke ejer evnen til at lede, men nu forsøger han tilsyneladende at komme til det. Bag ham er hustruen Sarah Vine – og nogle spekulerer på, om hun skubber sin mand fremad.

Justitsminister Michael Gove har efter nogen tøven kastet sig i kampen om blive ny formand for Det Konservative Parti og dermed britisk premierminister. Foto: Andy Rain
Justitsminister Michael Gove har efter nogen tøven kastet sig i kampen om blive ny formand for Det Konservative Parti og dermed britisk premierminister. Foto: Andy Rain

LONDON: Justitsminister Michael Gove kan måske blive den mest modstræbende premierminister i Storbritanniens historie. Han erklærede sig meget ked af, at den tidligere nære ven premierminister David Cameron besluttede at trække sig.

Derefter har Gove velvilligt ladet sig præsentere som manden, der skulle give en regering under Boris Johnsons ledelse den nødvendige politiske tyngde. Torsdag smed Gove så en decideret politisk håndgranat ind i det konservative formandsopgør, da han selv meldte sig som kandidat.

»Jeg er, modstræbende, kommet til den konklusion, at Boris ikke kan levere det lederskab eller samle holdet for den opgave, der venter,« lød chokbudskabet fra Gove.

I britiske medier var der allerede et signal om, at samarbejdet med Johnson var ved at skride.

En angivelig fejlsendt mail fra hustruen Sarah Vine blev offentliggjort, hvor fru Gove sendte en besked i klare vendinger til Michael Gove og hans stab om at passe på at få sikre løfter fra Boris Johnson.

»I færd med at hjælpe hendes mand til at tage de rigtige beslutninger eller instruktioner til ham,« lød det med Daily Telegraphs egen dosis gift i avisens historie om »de giftige skriverier fra Goves hustru«.

»Jeg har ikke, hvad der skal til«

Nu ved ingen – eller kun de måske indviede få, hvad der er i vente fra parret. Justitsminister Gove har markeret sig som en stærkt ideologisk, konservativ politiker, og det var hans brændende ønske om at trække Storbritannien ud af EU, der har bragt briterne i den nuværende, politiske situation.

Han overbeviste Johnson om at være med på EU-modstandssiden og give den folkelige pondus. Som en af Camerons mest betroede medarbejdere i en årrække, var det Gove selv, der undergravede troværdigheden i sin egen regerings økonomiske advarsler og sagde, at briterne havde »fået nok af eksperter«.

Gove er også – og ifølge britiske medier stadig – en nær ven af finansminister George Osborne, der er regeringens stærkeste EU-tilhænger. En udlægning er, at det hele er et led i den konservative »Alle Andre End Boris«-kampagne for at udmanøvrere og undergrave sin følgesvend fra EU-kampagnen? Et TV-klip blev vist flere gange på BBC torsdag. Her siger Gove:

»Jeg kunne ikke være premierminister. Jeg har ikke, hvad der skal til for at være premierminister. Jeg ønsker ikke at være premierminister.«

Men måske har Gove virkelig ændret holdning og syn på sig selv for, »modstræbende«, at overtage posten som premier­minister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.