Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Portræt: En norsk Timothy McVeigh

Norsk ekspert sammenligner den formodede gerningsmand med den amerikanske terrorist Timothy McVeigh, manden bag bomben i Oklahoma City, som tog livet af 168 mennesker.

Anders B. Breivik, den formodede gerningsmand bag massakren på øen Utaya og eksplosionerne i Oslo. 
Anders B. Breivik, den formodede gerningsmand bag massakren på øen Utaya og eksplosionerne i Oslo. 

Hvorfor gjorde han det? Hvorfor dræbte han mindst 84 børn på øen Utøya og syv i Oslo?

Det er der endnu ingen, der ved, men den norske professor og ekspert i højreradikale miljøer Tore Bjørgo sammenligner massakren på øen med bombeangrebet i Oklahoma City.

- Scenarierne vi har set i dag er beskrevet i højreekstrem litteratur, siger han til NRK.

Han henviser til bøger som The Turner Diaries og Hunter. Den første handler om en blodig racekrig, hvor blandt andet FBI’s kontor bliver angrebet. Timothy McVeigh havde bogen på sig, da han blev pågrebet.

Også den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp mener, at mandens motiver sandsynligvis bunder i højre radikalisme siger han til NRK.

- Det er højst besynderligt, hvis du er inspireret af Al-Qaida og går løs på en ungdomslejr på den her måde, siger han

Det højreradikale miljø i Norge er ifølge Tore Bjørgo mindre end det svenske, og har oplevet tilbagegang,

Den formodede gerningsmand beskriver sig selv som konservativ og kristen og fortæller i indlæg på document.no, at han blev døbt og konfirmeret som 15-årig. Han finder den norske kirke alt for moderne, kirkerne ligner indkøbscentre og præsterne er i jeans. Han drømmer om, at den protestantiske kirke vender tilbage til den katolske, "back to basics" men vil indtil da stemme ved meningsrådsvalg så konservativt som muligt.

På sin twitterprofil har han lagt et citat af den britiske filosof John Stuart Mill, der lyder

"One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests."

På sin Facebookside har han fortrinsvis lagt musikvideoer ud, skriver vg.no, men han har tidligere haft en anden profil, der blev deaktiveret og på denne oplyste han, at han interesserer sig for klassisk musik. Han nævner Winston Churchill og Max Manus som sine forbilleder.

Han opfordrer på document.no i talrige kommentarer til artikler sine ligesindede via Facebook at blive venner med andre kulturkonservative i ind- og udland, lige som han opfordrer til at man følger sider som gatesofvienna, brusseljornal, jihadwatch og religionsofpeace. Han er tidligere medlem af Fremskridtspartiet og Fremskridtspartiets Ungdom, hvor han var aktiv i 6-7 år, men han har brugt, skriver han på document.no, sine kræfter de seneste tre år på at skabe et kulturkonservativt værk, der skal beskrive den kamp, der foregår i øjeblikket.

Han har også spillet computerspillet World of Warcraft og har ifølge vg.no, lagt billeder af et pistolløb på nettet, men også i virkeligheden interesserede våben ham, og han er medlem af Oslo Pistolklub og har haft våbentilladelse til tre våben, et haglgevær, en Glock og et automatvåben

Han er frimurer og medlem af St. Olaus T.D Tre søjler logen, skriver vg.no.

Der er ingen oplysninger om den formodede gerningsmands uddannelse. På facebook skriver han, at han har studeret finans og økonomi, men har kun angivet Oslo Handelsgym som læreanstalt, han har læst på. Han har ikke haft indtægter i 2009 men levet af en mindre formue, mens han driver et firma, der dyrker grøntsager og rodfrugter. Norske medier spekulerer i, at et sådant fima har givet ham mulighed for at indkøbe kunstgødning, som også tidligere er blevet brugt i højreradikale angreb som i Oklahoma City. 

Han er vokset op i Oslo og har boet hos sin mor i Vestoslo, men er for nyligt flyttet til Rena i Østdalen. Hans hjem undersøges netop nu af politiet, mens chokerede naboer ser til. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.