Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Portræt: Den enøjede gangster

Mokhtar Belmokhtar har haft 200 mand under sin kommando. Han har smuglet cigaretter, narkotika, våben og mennesker og været mere gangster end jihadist.

Mokhtar Belmokhtar, den nu angiveligt dræbte leder af en gruppe oprørere, der onsdag tog en gruppe algeriske og udenlandske gasarbejdere som gidsler i Sahara, er en farverige skikkelse.

Han er født i oasebyen Ghardaia, og allerede 19 år gammel sluttede han sig til de islamiske krigere, der bekæmpede den sovjetiske invasion af Afghanistan.

Under kampene ved Hindukush mistede han et øje, hvilket indbragte ham øgenavnet »Den énøjede«. Siden sin hjemkomst til Algeriet har han kæmpet sammen med den islamistiske Groupe Ismalique Armé (GIA), inden han valgte at følge en udbrydergruppe, der senere tog navneforandring til al-Qaeda i det Islamiske Maghreb (AQMI)

Gansterleder for 200 mand

Men Belmokhtar er mere gangster end jihadist, skriver Neue Zürcher Zeitung. Han skal angiveligt have levet af løsepenge, som han skaffer sig ved at bortføre mennesker i Sahara.

Andre indtægtskilder har været smugleri af cigaretter, narkotika og våben samt smugleri af mennesker fra Afrika syd for Sahara, der forsøger at komme til Europa via de nordafrikanske middelhavshavne. Ifølge den schweiziske avis skal han have haft op mod 200 mand under sin kommando, og ikke mindst efter Gadaffi-regimets sammenbrud i Libyen råder gruppen over et betragteligt våbenarsenal.

Ifølge avisen The Guardian er han blevet kaldt for »Mr. Marlboro« for sin omfattende smugling af cigaretter. Men har også haft tilnavnet »The Uncatchable« - »ham man ikke kan fange«.

 Gjorde det for sit eget omdømme

- Han er en af de mest kendte krigsherrer fra Sahara, har ekspert i organiseret kriminalitet og professor i afrikanske studier, Stephen Ellis, udtalt til The Guardian.

- Men Belmokhtars relation til al-Qaeda i det Islamiske Maghreb (AQMI) er blevet stadig mere anspændt, det var det også før denne uges angreb, vurderer Stephen Ellis over for avisen.

Belmokhtar har ellers været kendt for at have en mere pragmatisk fremgangsmåde, når det har handlet om kidnapninger, end nogle af hans rivaler i AQIM, der ikke har haft så store skrupler over at dræbe gidsler. Belmokhtar skulle have været mere tilbøjelig til at forhandle en løsning.

Operationen i onsdags vurderes at have været lige så meget for at legitimere sine egne kvaliteter som jihad-krigsherre, som det har været for det franske militærs operation i Mali.

Underskrevet med blod

Samtidig har det været en påmindelse til de, der har fulgt ham fra sidelinjen i AQIM om, at han stadig er en magtfuld figur. En mand, man kan regne med, og hvis forbindelser stadig har været intakte, skriver The Guardian.

Også den tyske avis Frankfurter Allgemeine har beskrevet Mokhtar Belmokhtar som en erfaren ørkenkriger. Senest med en terrorgruppe placeret i Mali med navnet »Kommando Al Mouthalimin« - på dansk: Underskrevet med blod.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.