Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Polsk mediekontrol får EU op i det røde felt

EU gør klar til at sanktionere Polen efter landet har overtaget kontrollen med sit statslige medieselskab.

Polen har taget det første skridt imod direkte kontrol af sine statsejede medier.
Polen har taget det første skridt imod direkte kontrol af sine statsejede medier.

København: EU gør klar til sanktioner imod Polen, efter at landet har taget det første skridt imod direkte kontrol af sine statsejede medier. Det skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ifølge avisen fortæller EU-kommissær Günther Oettinger, at man overvejer at putte Polen under observation for brud på europæiske kerneværdier. Hvis Polen ikke ændrer sin lovgivning, kan den proces ende med, at landet mister sin stemmeret i ministerrådet.

Spørgsmålet om Polen skal under observation vil blive bragt op på et møde i EU den 13. januar.

Trækket kommer efter, at Polens parlament tidligere på ugen blev præsenteret for et lovforslag, der indebærer, at chefen for landet statslige medieselskab bliver fyret og erstattet af en bestyrelse udpeget af finansministeriet.

- Loven skal bringe de statslige medier tilbage til polakkerne, sagde medlem af parlamentet for regeringspartiet Lov og Retfærdighed Elzbita Kruk ved fremførelsen af lovforslaget ifølge euobserver.

Hun sagde desuden, at det statsejede medies journalistiske linje er uacceptabel for Polen og alt for kritisk over for den siddende regering.

Loven er blevet stærkt kritiseret af medier i Polen for at være en tilbagevenden til den kommunistiske model, hvor staten havde total kontrol med medierne.

- Det er afgørende, at statslige medieselskaber er beskyttet mod ethvert forsøg på politisk eller kommerciel indblanding.

- Jeg frygter, at disse ændringer vil bringe forudsætningerne for uafhængig, objektiv og upartisk mediedækning i fare, siger en talsmand for OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, ifølge det russiske medie RT.

Polens regerende Lov og Retfærdighed-parti, PiS, er et religiøst, nationalkonservativt parti, der vandt et absolut flertal ved valget i oktober 2015.

Lov og Retfærdighed er EU-skeptiske.

 

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.