Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiske alliancer kan udfordre dansk agentur-topbud

Mandag skal EU-landene stemme om placeringen af de to EU-agenturer, der bliver hjemløse efter brexit.

Mandag skal EU's medlemslande afgøre, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur, som Danmark har lagt billet ind på, skal placeres. Scanpix/Scott Olson/arkiv
Mandag skal EU's medlemslande afgøre, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur, som Danmark har lagt billet ind på, skal placeres. Scanpix/Scott Olson/arkiv

Bruxelles. Danmark er godt med i kampen om at få lov til at huse det eftertragtede EU-lægemiddelagentur, EMA. Men det er ikke altid nok at være i førerfeltet, når de politiske processer går i gang.

Det vurderer Tine Roed, der er direktør ved Dansk Industri for blandt andet den sundhedspolitiske afdeling.

- Vi ligger godt. Men det gør vi, fordi vi opfylder de kriterier, man har sat op som værende vigtige, for at EMA kan fungere, siger hun.

Agenturet godkender lægemidler i EU og er placeret i London. Men når briterne træder ud af unionen, skal det have et nyt hjem.

Mandag stemmer de resterende EU-lande om placeringen af EMA og Den Europæiske Bankmyndighed, EBA.

Det første har Danmark budt på sammen med 18 lande som Holland, Sverige, Tyskland, og Polen. Danmark har alt, der skal til, vurderer direktøren.

- På de objektive kriterier har Danmark mange fordele. Men det er altid vanskeligt at spå om de politiske processer, siger hun.

Der er opstillet flere krav til det nye agentur-hjem. Der skal eksempelvis stå en bygning klar samt være adgang til skoler og velfærd.

Regeringen har valgt Copenhagen Towers i Ørestad til at huse agenturet og de knap 900 ansatte, som følger med, hvis Danmark bliver valgt.

De har også haft mulighed for at give deres mening til kende, påpeger Dorte Sindbjerg Martinsen, der forsker i EU's sundhedspolitik ved Københavns Universitet.

København er blandt de byer, hvor de ansatte ser sig selv bo, og det må antages at have en effekt, mener forskeren.

- På de opstillede kriterier er Danmark helt klart i førerfeltet. Men det er ikke sikkert, at det er nok.

- Det, der er afgørende, er den alliancedannelse, der formentlig sker i øjeblikket. For det gælder om at få flest stemmer, siger hun.

Ifølge Martinsen vil lande, der har lagt billet ind på begge agenturer, formentlig indgå aftaler med hinanden.

- Men i forhold til EMA, er det svært, fordi der er så mange ansøgerlande. Man kan ikke regne med dem, man typisk er allieret med, siger hun.

Her nævner forskeren, at det eksempelvis ikke er muligt at danne en nordisk alliance, når et land som Sverige også er på banen.

Regeringen har tilbudt EU at betale 20 års udgifter til husleje, ejendomsskatter, el, vand og varme.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.