Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politisk krise i Nordirland kommer på tværs af britisk Brexit-proces

Magtdelingen i Nordirland faldt mandag fra hinanden. Det er en ubehagelig politisk bekymring for en britsk regering fuldt optaget af at indlede udmeldelsen fra EU.

Den irske nationalist Martin McGuiness har udløst en alvorlig krise i det nordirske selvstyre, da han trak sig som viceførsteminister og dermed med den særlige magtdelingsaftale fik selvstyreregeringen til at bryde sammen. Foto: Reuters 
Den irske nationalist Martin McGuiness har udløst en alvorlig krise i det nordirske selvstyre, da han trak sig som viceførsteminister og dermed med den særlige magtdelingsaftale fik selvstyreregeringen til at bryde sammen. Foto: Reuters 

En alvorlig politisk krise i Nordirlands selvstyre kulminerede mandag med en total nedsmeltning af magtdelingen mellem britiske unionister i DUP og irske nationalister i Sinn Féin. Selvstyret står uden regering, efter at viceførsteministeren Martin McGuinness trak sig fra posten og hans parti Sinn Féin afviste at udpege en ny. Som følge af Nordirlands særlige selvstyre-system måtte førsteminister Arlene Foster fra DUP ligeledes gå af mandag.

På overfladen resulterer krisen blot i, at den britiske regering sent mandag udskrev nyvalg 2. marts for selvstyret knap et år efter seneste lokalvalg. Men ingen ser et valg som en reel løsning for den delte befolkning i Nordirland, hvor en fredsaftale og selvstyret for næsten tyve år siden afsluttede en årelang, blodig konflikt.

Ingen kunne mandag forudsige, hvordan selvstyret kan komme tilbage på sporet. Den konkrete anledning til sammenbruddet var Sinn Féins kritik af en nordirsk tilskudsordning fra 2012 for at tilskynde til brug af bæredygtig energi, der er løbet helt af sporet. Med Foster som ansvarlig minister ser ordningen ud til at koste mindst fire milliarder kroner over det forventede.

For den britiske regering er det særdeles ubehageligt politisk problem på et tidspunkt, hvor der er fuldt fokus på Brexit. Premierminister Theresa May vil tirsdag for første gang udstikke linjerne for, hvilken grad af forbindelse til EU hun ønsker sig for Storbritannien i fremtiden.

Et af de helt uafklarede spørgsmål er, hvad Brexit betyder for den åbne grænse mellem Irland og Nordirland, der er en del af fredsprocessen.

Efter det nordirske sammenbrud var der i Storbritannien spekulationer om, at det i yderste konsekvens kan få indflydelse på Mays tidsplan for at udløse udmeldelsesforhandlingerne med EU. Højesteret vil om få dage afgøre om Underhuset samt muligvis også selvstyret i Skotland, Wales og Nordirland skal høres, inden EU-udmeldelsen kan finde sted. I så fald kan den politiske krise i Nordirland hurtigt blive et endnu mere alvorligt hovedbrud for hele Storbritannien.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.