Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politimands facebook-kommentar sætter ild i Sveriges indvandringsdebat

En svensk politimands indlæg om, hvor mange kriminelle udlændinge, han oplever gennem sit arbejde, kan nu få retslige følger. En kommentator mener, at sagen kan påvirke resultatet af næste års Rigsdagsvalg.

Svensk politi skal nu undersøge, om efterforskningsleder Peter Springares indlæg på Facebook om kriminelle indvandrere skal have retslige følger.
Svensk politi skal nu undersøge, om efterforskningsleder Peter Springares indlæg på Facebook om kriminelle indvandrere skal have retslige følger.

»Jeg er så forbandet træt. Det, jeg skriver herunder, er ikke politisk korrekt, men det skider jeg på ...«

Sådan indledte Peter Springare sent fredag aften et indlæg på Facebook, der siden har fået svenskerne til at fare i blækhuset - enten for at tage afstand fra eller hylde ham for hans ord.

Springare er efterforskningsleder ved afdelingen for grov kriminalitet ved Örebro Politi og i indlægget skriver han videre, hvordan han fra nu af hver uge vil redegøre for, hvad han har brugt sin arbejdsuge på. Han mener, at det svenske samfund er stærkt udfordret, men at ingen vil bryde den politiske korrekthed og sige hvorfor, selv om alle ved det.

Derefter opsummerer han en række alvorlige forbrydelser fra ugens løb, der har det tilfælles, at de mistænkte - med en enkelt undtagelse - alle har mellemøstligt klingende navne.

Indlægget har fået de sociale medier i Sverige til at eksplodere med indlæg, hvor mange takker Springare for at have modet til at tage bladet fra munden, mens andre beskylder ham for at være racist. Bl.a. har en af Sveriges mest fremtrædende nazisistiske hjemmesider hyldet indlægget, skriver Expressen. En politisk kommentator mener ligefrem, at sagen kan betyde, at den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, kan tabe Rigsdagsvalget i 2018.

Springare vil ikke forholde sig til, at indlægget kan give det, han i svenske medier kalder »det ekstreme højre« vind i sejlene, men henviser til sine egne oplevelser som politimand. I et senere indlæg på Facebook skriver han, at han er for indvandring og at man tager imod asylansøgere, så længe det foregår under ordnede forhold. Men at han er bekymret over de kriminelle indvandrere, der belaster det svenske retssystem. Det handler om »indvandrede kriminelle. Ikke om indvandrere/asylmodtagere som (samlet, red.) gruppe,« skriver han.

Springare er blevet anmeldt til politiet efter indlægget. Myndighederne vil nu undersøge, om sagen skal have retslige konsekvenser for politimanden der, som han selv skrev i indlægget, snart er pensionsmoden.

Politimester i Örebro Län, Bo Andersson, understreger, at Springare naturligvis har ytringsfrihed, men at »Man må skrive ganske meget, men man må ikke skrive hvad som helst,« udtaler han til Örebro-avisen Nerikes Allehanda.

Facebook-støttegruppen Stå Upp för Peter Springare har i skrivende stund flere end 72.000 medlemmer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.