Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Polens præsident vil underskrive omstridt Holocaust-lov

»Jeg vil underskrive det, så det bliver gældende lov,« siger præsident Andrzej Duda.

Polens præsident, Andrzej Duda, siger, at han vil underskrive et nyt omstridt lovudspil, der gør det strafbart at fortælle, at Polen havde medskyld i nazisternes jødeudryddelse under Anden Verdenskrig. Scanpix/Czarek Sokolowski
Polens præsident, Andrzej Duda, siger, at han vil underskrive et nyt omstridt lovudspil, der gør det strafbart at fortælle, at Polen havde medskyld i nazisternes jødeudryddelse under Anden Verdenskrig. Scanpix/Czarek Sokolowski

Polens præsident, Andrzej Duda, siger, at han vil underskrive et nyt omstridt lovudspil, der gør det strafbart at sige, at Polen havde medskyld i nazisternes jødeudryddelse under Anden Verdenskrig.

»Jeg vil underskrive det, så det bliver gældende lov,« siger Duda og tilføjer, at han vil bede sit lands forfatningsdomstol om at tydeliggøre aspekter ved udspillet, som bliver lov, når præsidenten har underskrevet det.

De stærkeste protester mod udspillet kommer fra Israel. Men også USA ser kritisk på den nye lov.

Loven medfører, at personer, som bruger udtrykket »polske dødslejre« eller som på anden måde giver udtryk for, at Polen som nation eller som stat var medvirkende til nazisternes forbrydelser kan idømmes op til tre års fængsel.

Polens højreorienterede regering siger, at loven er nødvendig for at beskytte polakkernes ry og rygte som ofre for nazisternes aggression.

Israel har under hele lovens tilblivelse været meget kritisk.

»Israel ser med den yderste alvor på ethvert forsøg på at ændre den historiske sandhed. Ingen lov vil ændre kendsgerningerne,« siger det israelske udenrigsministeriums talsmand.

Formålet med loven er at sikre, at skylden ikke placeres forkert, har Polens udenrigsminister, Jacek Czaputowicz, tidligere forklaret.

Ifølge Czaputowicz, skal loven sikre, at det ikke kommer til at fremstå, som om at den tyske koncentrationslejr Auschwitz i Polen blev bygget af Polen.

Tre millioner polske jøder mistede livet under den tyske »Endlösung« - udryddelse af alle jøder i Europa.

Der er flere eksempler på, at polske borgere enkeltvis eller i grupper hjalp tyske nazister med drab på jøder.

Polske landsbybeboeres modvilje over for jødiske naboer, der blev ofre under Anden Verdenskrig, blev i 1970'ene beskrevet i den franske filmdokumentarist Claude Lanzmanns værk »Shoah«.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.