Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Plastik-ædende larve skal komme plastik-forurening til livs

Forskere på Cambridge University har opdaget plastik-ædende larve. Den kan være med til at mindske verdens plastikforurening. Det skriver BBC.

Arkivfoto af larve.
Arkivfoto af larve.

Forskere på University of Cambridge i England har opdaget en larve, der kan nedbryde plastik og håber dermed at kunne komme plasticforurening til livs. Det skriver BBC.

Larven, der er af arten galleria mellonella, på dansk kendt som voksmøl eller honningmøl, spiser normalt voks i bikuber. Forskerne har opdaget, at den også kan nedbryde for eksempel plastikposer.

Eksperimenter har vist, at larven nedbryder de kemiske forbindelser i plastik på samme måde, som den fordøjer voks fra bier.

»Larven er udgangspunktet. Vi har brug for at forstå detaljerne i denne proces, og vi håber at kunne finde den tekniske løsning til at minimere problemet med plastikforurening,« siger Paolo Bombelli, der er biokemiker ved University of Cambridge og en af forskerne bag undersøgelsen.

Paolo Bombelli og hans kollega Federica Bertocchini har taget patent på opdagelsen. De tror, at mikrober i larven og insektet selv spiller en rolle i nedbrydningen af plastik.

Hvis de kan identificere den kemiske proces, kan det føre til en løsning på plastikforurening i miljøet, skriver BBC.

»Vi planlægger at bruge den opdagelse til at finde en brugbar måde at skaffe plastikforurening af vejen og arbejde mod en løsning, der kan redde vores oceaner, floder og hele miljøet fra de uundgåelige konsekvenser af plastikophobning,« siger Federica Bertocchini.

Hvert år produceres der omkring 80 millioner tons plastik af typen polyethylen i verden. Denne form for plastik bruges blandt andet til indkøbsposer og madindpakning, og det kan tage hundreder af år, før det nedbrydes helt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.