Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pisk eller gulerod til russiske mødre

Et skattesmæk til barnløse er blandt de forslag, der skal bringe flere russiske børn til verden. Nu har forslags-stilleren selv fået på hattepulden.

Hvis man ikke vil høre, så må man føle. Sådan lyder det fra Nikolaj Gubenko, næstformand for byrådet i Moskva. Han er nemlig træt af storbypar, der udskyder eller fravælger at blive forældre. For fødselsraten falder, og byen har brug for børn. Derfor vil Nikolaj Gubenko give de barnløse en lærestreg. De skal rammes på pengepungen med en ekstraskat, hvis de ikke retter ind.

»Det er meget simpelt. En skat på barnløshed. Sådan kan du realisere den nationale idé og redde og mangfoldiggøre nationen,« sagde han for nylig til avisen Moskovskij Komsomolets.

En sådan skat fandtes i Sovjetunionen, påpeger han. Dengang hed den »skatten på enlige og små familier« og udgjorde seks procent af indkomsten.

Forslaget er dog ikke faldet i god jord i hverken byrådet eller i den russiske storby med de 12 millioner indbyggere. Pisk og bøder er næppe det rette værktøj til at skabe sunde børnefamilier, pointerede en anden lokalpolitiker, Oksana Molodykh.

Ideen er ikke død og begravet

På landsplan er problemet dog ganske reelt, mener man i den russiske regering.

Rusland har de seneste ti år forsøgt at bekæmpe de lave fødselsrater med økonomiske gulerødder til familier, der får flere end to børn. Det virkede i en periode, men med nye og mindre generationer er fødselsraten nu igen faldende.

Derfor drøfter regeringen nu en ny bonus til mødre under 25 år. Men der er ingen lette løsninger. Det russiske finansministerium advarer om, at det kan bevirke, at færre kvinder vil færdiggøre deres uddannelse, hvilket vil forstærke manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Den langsigtede løsning er nærmere at gøre en ende på den endeløse økonomiske krise i landet, siger eksperter til avisen Vedomosti. Siden 2015 er den gennemsnitlige realløn faldet med 12 procent. Hver ottende russer lever nu under landets officielle fattigdomsgrænse.

»For at hæve fødselstallet må folk igen kunne se lovende perspektiver,« skriver avisen.

Ideen om skat på borgere, der ikke bidrager til børnetallet, er dog langt fra død og begravet. Direktøren for det russiske Institut for Demografi, Jurij Krupnov, foreslog i maj, at ikke kun barnløse men alle familier med færre end to børn skal betale den ekstra skat. Det forslag vakte om muligt større furore end det første, fordi det ville ramme millioner på en presset privatøkonomi.

»Jeg blev mildt sagt kritiseret. For at være ærlig så er jeg bange for at gå på gaden nu,« sagde Jurij Krupnov til avisen Realnoje Vremja. Kun halvt i spøg.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.