Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Petraeus-sag generer Obamas fokus

Sagen om general Petraeus' affære er ubelejlig for den genvalgte præsident Obama, der helst selv vil sætte dagsordenen. Modsat kunne timingen have være langt værre, vurderer eksperter.

Alt mellem general David Petraeus og hustruen, Holly, så sidste sommer ud til at være fryd og gammen, da Holly Petraeus fik en buket blomster under en militær ceremoni.
Alt mellem general David Petraeus og hustruen, Holly, så sidste sommer ud til at være fryd og gammen, da Holly Petraeus fik en buket blomster under en militær ceremoni.

Det kulørte drama om utroskab og »upassende« mail-korrespondancer i toppen af det amerikanske sikkerhedsapparat fjerner fokus fra det, den nyligt genvalgte præsident Barack Obama meget hellere vil tale om.

Det mener USA-ekspert og professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Kurrild-Klitgaard.

- Det er en besværlig sag på et tidspunkt, hvor Obama hellere ville have, at dagsordenen skulle handle om noget andet. Sagen fjerner fokus, og pludselig skal han svare på helt andre spørgsmål, siger han.

Obama ville langt hellere have fokuseret på den positive historie om genvalget og indledt sin »second term« med for alvor at tage fat i de udfordringer, han står over
for, mener professoren.

Peter Kurrild-Klitgaard mener ikke desto mindre, sagen kommer på et heldigt tidspunkt.

- Hvis den var kommet en uge tidligere, var det blevet et emne i præsidentvalgkampen, siger han uden at bidrage til mange amerikanske mediers spekulationer om, hvorvidt Obama allerede kendte til affæren før valget.

Fredag meddelte den daværende CIA-chef, David Petraeus, sin øjeblikkelige afgang efter et sidespring. Få dage senere kom det frem, at sagen kan trække spor til den amerikanske general John Allen, der er chef for ISAF-styrkerne i Afghanistan.

Allen mistænkes for at have ført en lang og »upassende« mail-korrespondance med den kvinde, som ledte FBI på sporet af Petraeus-affæren, da hun modtog truende e-mails fra Petraeus' jaloux elskerinde.

Sammenhængen mellem Petraeus-sagen og Allen er endnu ikke klarlagt, men medier verden over spekulerer heftig, og Obama har været nødt til at tage offentlig stilling til sin tillid til Allen.

Mads Fuglede, USA-ekspert og ph.d-stipendiat ved Københavns Universitet, mener også, sagen er bøvlet for Obama, der dog næppe får varige men.

- Det er støj og fnidder, men det er ikke noget, der for alvor kan vippe med båden, siger han.

For Obama gælder det om at holde sagen ud i strakt arm og insistere på, at problemernes skal afklares i Forsvarsministeriet og CIA. Indtil videre er det lykkedes, og bliver det ved sådan, får sagen ikke konsekvenser for præsidentens image.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der vil gå ud og sige, at det her viser, at Obama har en dårlig bedømmelsesevne, fordi han har udpeget de folk. Det var to meget respekterede mænd, og sagerne er meget private, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.